Πώς οι πρόσφατοι καύσωνες απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη, τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία και του ΑΕΠ της Ελλάδας

Το ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μείζονες συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία είναι κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το ζήτημα είναι ότι φαίνεται πως αυτές οι συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο βόρειο ημισφαίριο.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Trade σε έκθεσή της εκτιμά ότι τα πρόσφατα κύματα καύσωνα είναι πιθανόν να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 εκατοστιαία μονάδα της οικονομικής της ανάπτυξης.

Ήδη, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος 2023 – που χαρακτηρίσθηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου – ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί επί της Γης. Αυτός ο Ιούλιος ήταν κατά 0,33°C θερμότερος από τον μήνα που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ, τον Ιούλιο 2019, με μέση θερμοκρασία 16,63°C.

Πλήγμα στην παραγωγικότητα

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα, μαζί με άλλες χώρες της Ασίας αντιμετώπισαν αυξήσεις της θερμοκρασίας ρεκόρ (…) Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει την συχνότητα και την σφοδρότητα των επεισοδίων ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας μία “νέα κανονικότητα” αποτελούμενη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στους ανθρώπους και την άγρια ζωή, αλλά και στις οικονομίες“, επισημαίνει η έκθεση.

Προσθέτει, δε, ότι “οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από την ζέστη μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, εμφανίζονται καθυστερήσεις και κάνουν σφάλματα. Η μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο“. Η μελέτη της Allianz Trade, επικαλούμενη πλήθος στοιχείων και μελετών, υπολογίζει ότι τα κύματα καύσωνα “πιθανόν να κοστίσουν 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του 2023″, “πράγμα που είναι σημαντικό και αναδεικνύει τους κλιματικούς κινδύνους“.

Απώλειες στο ΑΕΠ

Η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ασφαλιστικής εταιρείας, η Ισπανία 1 μονάδα, η Ελλάδα 0,9 της μονάδας, η Ιταλία 0,5, οι ΗΠΑ 0,3 και η Γαλλία 0,1 της μονάδας, μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, σε ανάλυσή της η Capital Economics τονίζει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη καθώς και παγκοσμίως θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διατηρώντας έτσι τις πιέσεις στον πληθωρισμό και επιβραδύνοντας τη μείωσή του.

Ο οίκος σημείώνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο κοινά παγκοσμίως. Εντός της ευρωζώνης, οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές μέχρι στιγμής το 2023, ειδικά από τον Μάιο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο Ιούλιος ήταν ένας από τους θερμότερους μήνες μέχρι σήμερα. Και τους τελευταίους δύο μήνες ακραία γεγονότα έχουν επηρεάσει την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και πυρκαγιές και ξηρασίες στη Νότια Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Καμία δημοσίευση για προβολή