Πώς τα λεγόμενα του Τραμπ γυρνάνε μπούμερανγκ μετά από 7 χρόνια

Ο πρώην πρόεδρος είχε επιτεθεί στη Χίλαρι Κλίντον για τον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών. Τώρα, το ίδιο θέμα απειλεί τις πιθανότητές του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.

Κατά τη προεκλογική περίοδο του 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως ο μυστικός χαρακτήρας των απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων είναι ιερός, κατηγορουσε την τότε αντίπαλό του, Χίλαρι Κλιντον, για την χρήση εκ μέρους της ενός ιδιωτικού διακομιστή email αντί για έναν ασφαλή κυβερνητικό, «Θα επιβάλω όλους τους νόμους που αφορούν την προστασία των απόρρητων πληροφοριών», δήλωσε τότε. «Κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου». Ο χειρισμός των ευαίσθητων πληροφοριών από την κ. Κλίντον, είπε, «την αποκλείει από την προεδρία». Αυτό, φυσικά, ήταν ένα χρήσιμο πολιτικό όπλο για τον Τραμπ.

Επτά χρόνια αργότερα, σήμερα, ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια παίρνοντας απόρρητα έγγραφα μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο και αρνούμενος να τα επιστρέψει όλα ακόμη και μετά την κλήτευση. Είναι αξιοσημείωτο με δόση ειρωνείας ότι ένα εκ των ζητημάτων που βοήθησε στην εκλογή του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠα απειλεί τώρα να εκμηδενίσει τις πιθανότητές επανεκλογής του.

Το κατηγορητήριο που εκδόθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο κλείνει ουσιαστικά τον κύκλο της ιστορίας του Τραμπ. «Κλείδωσέ την μέσα», φώναζαν τα πλήθη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κατά της κ. Κλίντον, με την ενθάρρυνσή του. Τώρα μπορεί να είναι αυτός που θα φυλακιστεί εάν καταδικαστεί για οποιαδήποτε από τις επτά αναφερόμενες κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και εσκεμμένη παρακράτηση κρατικών εγγράφων.

Το κατηγορητήριο είναι το δεύτερο εναντίον του πρώην προέδρου τους τελευταίους μήνες, αλλά από πολλές απόψεις επισκιάζει το πρώτο τόσο από άποψη νομικής βαρύτητας όσο και πολιτικού κινδύνου. Το πρώτο κατηγορητήριο, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο από τον εισαγγελέα του Μανχάταν της Νέας Υόρκης και αφορούσε σε πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων για να συγκαλύψει τη δωροδοκία της ηθοποιού ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου Στόρμι Ντάνιελς. Το δεύτερο ασκείται από ομοσπονδιακό εισαγγελέα που εκπροσωπεί το αμερικανικό έθνος στο σύνολό του, το πρώτο στην αμερικανική ιστορία εναντίον ενός πρώην προέδρου που αφορά τα μυστικά του έθνους.

Ενώ οι υπερασπιστές του Τραμπ προσπάθησαν να απορρίψουν το πρώτο ως έργο ενός τοπικού εκλεγμένου Δημοκρατικού, οι νέες κατηγορίες πηγάζουν άμεσα από την ευθύνη του ως ανώτατος διοικητής του έθνους για διασφάλιση δεδομένων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τους εχθρούς της Αμερικής.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης με την σταρ των ροζ ταινιών φάνηκε να ενισχύει τις δημοσκοπήσεις παρά να τον βλάπτει. Και έτσι απέρριψε αμέσως το τελευταίο κατηγορητήριο ως μέρος της πιο εξωφρενικής συνωμοσίας στην αμερικανική ιστορία, μια συνωμοσία που -κατά το αφήγημά του- φαίνεται να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τοπικών και ομοσπονδιακών εισαγγελέων, ενόρκων, δικαστών, μηνυτών, ρυθμιστικών αρχών και μαρτύρων που όλοι λένε ψέματα για χρόνια για να τον βγάλουν από το κάδρο ενώ είναι ο μόνος που λέει την αλήθεια, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες.

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να το στρέψει αυτό κατά των διωκτών του, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε αυτόν ενώ στη Χίλαρι Κλίντον όχι είναι απόδειξη ότι διώκεται άδικα.

Δεν πειράζει που τα γεγονότα των υποθέσεων είναι διαφορετικά, ότι φαινόταν να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει σκόπιμα τις αρχές που προσπαθούσαν να ανακτήσουν τα απόρρητα έγγραφα για μήνες, ενώ οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κ. Κλίντον δεν προσπαθούσε εσκεμμένα να παραβιάσει το νόμο. Αλλά θα είναι χρήσιμο πολιτικό επιχείρημα για τον Τραμπ να επιμείνει ότι είναι θύμα τακτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Ο Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος της προεδρίας του αγνοώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πληροφοριών και τους κανόνες για τη διατήρηση των κυβερνητικών εγγράφων: Αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους που τον επισκέπτονταν στο Οβάλ Γραφείο, δημοσίευσε στο διαδίκτυο ευαίσθητες δορυφορικές εικόνες του Ιράν, συνέχισε να χρησιμοποιεί ένα μη ασφαλές κινητό τηλέφωνο ακόμη και αφού του είπαν ότι παρακολουθούνταν από ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, έσκισε επίσημα έγγραφα και τα πέταξε στο πάτωμα μόλις τελείωσε μαζί τους, παρά τους νόμους που απαιτούσαν τη διατήρησή τους και την καταγραφή τους, αφήνοντας τους βοηθούς να συλλέξουν τα σκισμένα κομμάτια και να τα κολλήσουν ξανά με ταινία.

Ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, ο Τραμπ δεν εξέφρασε ποτέ ανησυχία. Ηταν πρόεδρος και μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε.

Πλέον, όμως, δεν είναι πρόεδρος. Τώρα θα αντιμετωπίσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους που θα αποφασίσουν εάν πρέπει να αποκλειστεί από την προεδρία, αλλά κι έναν εισαγγελέα που λέει ότι θα επιβάλει τον νόμο σχετικά με την προστασία απόρρητων πληροφοριών.

Με πληροφορίες των New York Times

Καμία δημοσίευση για προβολή