Πως θα διασωθεί η ΔΕΗ – Που θα βρεθούν τα 750 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει η “μαύρη τρύπα”

Προτεραιότητα στη διάσωση της ΔΕΗ δίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η νέα διοίκηση της εταιρίας, με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών ρευστότητας.
Από τα ταμεία της ΔΕΗ λείπουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, 750 εκατ. ευρώ, χρήματα που αν καταφέρει να αντλήσει μέσα σε έναν μήνα θα μπορέσει να απομακρύνει την ανησυχία που προκάλεσαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπου η επιχείρηση κατέγραψε ζημίες ύψους 218 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά αρνητικά ΕΒΙΤDA 51,3 εκατ. ευρώ.
Στις πηγές που αναμένεται να δώσουν τις αναγκαίες τονωτικές ενέσεις και θα συμβάλουν ώστε να περάσει τις εξετάσεις ρευστότητας περιλαμβάνονται:
πόροι ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν στην Επιχείρηση ως οφειλές Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προηγούμενων ετών,
αυξήσεις έως 10% στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να ενσωματωθεί η ρήτρα CO2.
Το υπουργείο Ενέργειας καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο για να δώσει ανάσες στη ΔΕΗ, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί:
από πού θα βρεθούν οι πόροι αυτοί (δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον Προϋπολογισμό),
πώς η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που πληρώνουμε όλοι στον λογαριασμό μας) θα ισοφαρίσει τις ανατιμήσεις των λογαριασμών, δίχως να επιβαρύνει τους καταναλωτές της Επιχείρησης, αλλά και δίχως να προκαλέσει νέα ελλείμματα και προβλήματα στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ΑΠΕ.
Στη δεξαμενή των εσόδων θα πρέπει να προστεθεί και η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών της, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, χρήματα από τα οποία η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με δυσκολία εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών της, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ

 Η ενίσχυση της ρευστότητάς της ΔΕΗ προέχει πάνω απ’ όλα αυτή την περίοδο. Για την κυβέρνηση η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου η καθαρή αξία υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ και προσφέρει ετησίως στα λειτουργικά κέρδη 350 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για τη μείωση του χρέους της μητρικής εταιρείας.

Παράλληλα θα τρέξουν στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσωπικού της Επιχείρησης με στόχο την ανανέωση και την απόσυρση κάποιων ειδικοτήτων που σήμερα κρίνεται ότι δεν χρειάζονται. «Οι εθελούσιες θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας, λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων προς τη μετα-λιγνίτη εποχή, τη στροφή για παράδειγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν θα είναι αναγκαίοι για την Επιχείρηση», έχει δηλώσει ο υπουργός.

Στα πρόσθετα μέτρα θα περιληφθεί και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ένα μέτρο που έβαλε πρόσφατα στο κάδρο των μέτρων εξυγίανσης ο κ. Χατζηδάκης. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός, στη ΔΕΗ θα κόστιζε λιγότερο εάν δεν λειτουργούσε τις γερασμένες μονάδες της και πλήρωνε το προσωπικό, παρά το κόστος που επωμίζεται σήμερα λόγω της εκτίναξης των ρύπων.

Τελευταίο σταθμό στο σχέδιο σωτηρίας της Επιχείρησης αποτελεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ή όποιας άλλης επιλογής θεωρηθεί ως βέλτιστη για να ανοίξει τον δρόμο για μια ομαλή και σταθερή πορεία ανασυγκρότησής της, που θα της δώσει την αξία που της αναλογεί. Ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που θα συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς προέχει το νοικοκύρεμα της Επιχείρησης.
Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το protothema.gr (ρεπορτάζ Μαριάννα Τζάννε)

Καμία δημοσίευση για προβολή