Πώς θα μοιάζει η μεταπολεμική Γάζα με βάση το σχέδιο που παρουσίασε το Ισραήλ – Μαίνονται οι βομβαρδισμοί του θύλακα

Στον Παλαιστινιακό θύλακα δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε Ισραηλινή πολιτική αρχή και θα επιβληθεί μια ιδιότυπη μορφή αυτοδιοικούμενης κατοχής. Ο Ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση "ελευθερία δράσης" στον θύλακα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε "απειλής".

Μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ

Σχέδιο για τη Γάζα και το μέλλον της “μετά” τον πόλεμο παρουσίασε για πρώτη φορά σε αδρές γραμμές χθες βράδυ το Ισραήλ – συνεχίζοντας τις αιματηρές στρατιωτικές του επιχειρήσεις – στο οποίο προβλέπει πως στον Παλαιστινιακό θύλακα δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε Ισραηλινή πολιτική αρχή.

Το σχέδιο παρουσίασε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, εν αναμονή και του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ, ο οποίος επιχειρεί να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς μετά από μία εβδομάδα κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο του κ.Γκάλαντ για τη μεταπολεμική Γάζα υπόκειται στην έγκριση της κυβέρνησης του Βενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διχάζεται για το ακανθώδες αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με αυτό, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας “θα συνεχιστούν” ως την “επιστροφή των ομήρων”, ως την “καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς” και ως την “εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών”. Μετά την επίτευξη των στόχων αυτών, θα ξεκινήσει νέα φάση, η “επόμενη ημέρα” του πολέμου, κατά την οποία “η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα”, πάντα σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ.Γκάλαντ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο και να “ενθαρρυνθεί” ο Παλαιστινιακός πληθυσμός να “μεταναστεύσει”, έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου Ακρο-Δεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Όμως, με βάση το σχέδιο του κ.Γκαλάντ, “δεν θα υπάρξει Ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου”, με τον ίδιο να προσθέτει πως ο Ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση “ελευθερία δράσης” στον θύλακα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε “απειλής”.

“Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια Παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ”, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, δίχως να ξεκαθαρίσει ποιά ακριβώς οργάνωση ή πολιτικός σχηματισμός Παλαιστινίων αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θύλακα στη Γάζα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν για ακόμα μια φορά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για σκληρές μάχες.

Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν χθες τη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στο Νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών τελευταία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο νεκροτομείο Νάσερ, ο Μπάχα Αμπού Χάταμπ, με δάκρυα να τρέχουν, στεκόταν, σε κατάσταση σοκ, μπροστά στα νεκρά ανήψια του. “Είχαν βρει καταφύγιο σε χωράφι, όπου έστησαν σκηνή για να προστατεύονται από το κρύο, αλλά Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τα σκότωσαν καθώς κοιμούνταν. Γιατί; Επειδή ήταν παιδιά; Απειλούσαν μήπως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ;”, αναρωτήθηκε ανάμεσα σε λυγμούς.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.438 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Με άλλα λόγια, σχεδόν του 1% του πληθυσμού του Παλαιστινιακού θυλάκα.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμενόταν να αναχωρήσει χθες βράδυ από την Ουάσιγκτον για την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να καλέσει να αυξηθεί η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να αναζητήσει τρόπους να αποφευχθεί ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Μετά την Τουρκία θα μεταβεί στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αίγυπτο. Προτού αναχωρήσει, εκπρόσωπος του υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως “δεν αναμένουμε οι συνομιλίες σε αυτό το ταξίδι να είναι εύκολες”.

Καμία δημοσίευση για προβολή