Που εστιάζει η οικονομία: Ποιά μέτρα  στήριξης πήρε η κυβέρνηση και τι είδους προτάσεις έκανε ο κ. Τσίπρας

    Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα

     

    Ο στόχος των μέτρων: Ολοένα και περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας  ανακοινώνονται συνεχώς από τις Κυβερνήσεις διεθνώς, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού εξαπλώνονται. Στην Ελλάδα , τα μέχρι τώρα μέτρα στοχεύουν στην στήριξη της κατανάλωσης και την επιβίωση της επιχειρηματικότητας, μέσα από  έκτακτα επιδόματα,  φορολογικές ρυθμίσεις και moratoria στα χρέη,  μιας και αποτελούν σημαντική παράμετρο αφ’ ενός μεν της προστασίας της απασχόλησης, αφ’ ετέρου δε της επιβίωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Σκοπός είναι  να ελαχιστοποιηθεί το πλήγμα στο ΑΕΠ και να υπάρχουν επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη μέρα μετά τον κοροναϊό. Είναι μέτρα βραχυχρόνια γενικού χαρακτήρα , που αφορούν την πλειοψηφία και κατευθύνονται ανάλογα με τις ανάγκες και  την συμβολή του κάθε συντελεστή  στην οικονομική δραστηριότητα.

    Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση: Aνακοίνωσε ένα προτεινόμενο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα γενικού χαρακτήρα. Θα ήταν καλύτερα να είχε ανακοινωθεί στην αρχή της πανδημίας, μιας και έχει ληφθεί ήδη από την κυβέρνηση ολόκληρο πλέγμα μέτρων στην βάση του εφικτού.

    Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων από την αντιπολίτευση, υπάρχουν πολλά ταυτόσημα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στην υγεία και η επέκταση της προστασίας της α’ κατοικίας. Eπίσης υπάρχουν προτάσεις  αόριστες και μαξιμαλιστικές από την αντιπολίτευση,  όπως πχ «μέτρα για όσο διαρκεί η κρίση».

    Επίσης, προτείνεται αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες. Μια τέτοια πρόταση σίγουρα ευνοεί την τσέπη των πολιτών και των επιχειρήσεων, όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς τα κρατικά ταμεία θα έχουν απώλειες ύψους 12 δις ευρώ αυτό το χρονικό διάστημα , γεγονός που θα φέρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες. Επί πλέον, εάν η οικονομία δεν έχει ανακάμψει μετά το πέρασμα των 6 μηνών, οι απλήρωτοι φόροι που θα έχουν συσσωρευθεί, ούτε τότε θα μπορούν να τακτοποιηθούν.

    Τους επόμενους μήνες: Kρίνεται αναγκαίο το πέρασμα σε ειδικές μεταρρυθμίσεις ανά οικονομικό κλάδο ώστε να υπάρχει περαιτέρω στήριξή τους, μεταρρυθμίσεις  στις περισσότερες κατηγορίες, Στην παρούσα φάση, θα βοηθούσαν προτάσεις συμπληρωματικές με αυτές που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

    Πού πρέπει να εστιάσει η στήριξη  της οικονομίας: Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε κλάδους που συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην διαμόρφωση του ΑΕΠ και θα σημειώσουν  μεγάλες απώλειες. H διαμόρφωση της ανάπτυξης  βασίζεται κυρίως στον Τουρισμό και στην Ναυτιλία, η οποία βέβαια στον εμπορικό ποντοπόρο τομέα της που αντιπροσωπεύει το 95% της Ναυτιλίας, ευτυχώς  δεν ζητά τίποτα, γιατί ασχολείται με  τις παγκόσμιες μεταφορές, χρησιμοποιεί διεθνή κεφάλαια και στην Ελλάδα εισάγει μόνο πλούτο. Πρέπει όμως να αναζητηθούν πεδία και τρόποι να  προσελκυσθεί και να συνδεθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο (που νομικά και οικονομικά είναι ξένο κεφάλαιο) με την Ελληνική οικονομία. Είναι ζημιογόνο  για μια οικονομία να στηρίζεται κατά κύριο λόγο  μόνο σε έναν ή δύο πυλώνες .

    Διαβάστε επίσης: Από κρίση σε κρίση – Αντί για κανονικότητα, η βεβαιότητα της αβεβαιότητας και ένα διαρκές “επείγον”

    Tα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας βασίζονται προς το παρόν σε παραδοχές σχετικά με  το μέγεθος των αναμενόμενων  επιπτώσεων της πανδημίας . Για την επόμενη μέρα όμως, τα μέτρα πρέπει να πλαισιωθούν με καλά επεξεργασμένα προγράμματα οικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η κατάσταση. Το βέβαιο είναι πως χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια και συνεννόηση, τόσο σε εγχώριο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή