«Πούτιν παραιτήσου!»: Πρώτοι έντονοι “τριγμοί” στη Μόσχα. Σκληρή κριτική από αξιωματούχους και ΜΜΕ για «λάθη»

«Πούτιν παραιτήσου!»: Πρώτοι έντονοι

Μπορεί η «φωνή» του Ρώσου προέδρου να επανέλαβε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της Μόσχας, ωστόσο, η σύμφωνα με πληροφορίες άτακτη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από ευρύ τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας έδωσε την ευκαιρία να υψωθούν στη Ρωσία φωνές κατά του πολέμου, αλλά και κατά του ίδιου του Πούτιν.

Πούτιν παραιτήσου!

Σε μια εντυπωσιακή εξέλιξη, δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτική σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ. «Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της» αναφέρεται στην έκκληση.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Σμολνίνσκογιε στην Αγία Πετρούπολη με απόφασή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) να απαγγείλουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου να παυθεί από τα καθήκοντά του. Υπέρ ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τρεις δήλωσαν αποχή.

Την επομένη ημέρα 9 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την έκκληση κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ασκήθηκε διοικητική δίωξη για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Λομονόσοφσκι της Μόσχας, δημοσιεύθηκε έκκληση των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο Πούτιν με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι για την ευημερία της χώρας πρέπει να αλλάζει η εξουσία και ότι μετά την δεύτερη θητεία του Ρώσου προέδρου «όλα πήγαν ανάποδα».

Κριτική από τα ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το BBC, δημοσιογράφος-αναλυτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης δήλωσε ότι «στην πρώτη γραμμή της ειδικής επιχείρησης (σ.σ. στην Ουκρανία), αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα μέχρι στιγμής. […] Ήταν ιδιαίτερα δύσκολα κατά μήκος του μετώπου του Χάρκοβο, όπου μετά από επίθεση από εχθρικές δυνάμεις που ξεπερνούσαν αριθμητικά τις δικές μας, τα (σ.σ. ρωσικά) στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που είχαν προηγουμένως απελευθερώσει».

Παρότι άλλα ΜΜΕ απλώς επανέλαβαν τη «γραμμή» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ότι, δηλαδή, τα ρωσικά στρατεύματα «δεν τράπηκαν σε φυγή. Αυτή ήταν μια προσχεδιασμένη ανασυγκρότηση», και στον ιστότοπο Moskovsky Komsomolets, στρατιωτικός αναλυτής κατακεραύνωσε τους χειρισμούς στο πεδίο, λέγοντας ότι «είναι ήδη σαφές ότι υποτιμήσαμε τον εχθρό. Οι ρωσικές δυνάμεις άργησαν πολύ να αντιδράσουν και ήρθε η κατάρρευση… Ως αποτέλεσμα, υπέστημεν μια ήττα και προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια, αποσύροντας τα στρατεύματά μας για να μην περικυκλωθούν».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κριτικές αυτές, σε συνδυασμό με τη σιωπή του Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενδέχεται να προοιωνίζονται διάφορες εξελίξεις στη Ρωσία, καθώς διανύουμε τον 7ο μήνα από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και -πλέον είναι προφανές- τα πράγματα σε κανένα σημείο δεν εξελίχθηκαν όπως (θεωρείται ότι) τα είχε αρχικά σχεδιάσει το Κρεμλίνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και οι στρατηγοί του Πούτιν (υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αλλάξει δύο «αφεντικά» της επιχείρησης στο πεδίο).

Τι θα κάνει ο Πούτιν

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, αλλάζοντας απλώς τον στρατηγό που θα έχει το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση στην Ουκρανία. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει τα κέρδη της στο Ντονμπάς και θα αποφύγει απόπειρες για νέα προέλαση προς τα δυτικά και τα νότια. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι -λιγότεροι- εκτιμούν ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να αποδεχθεί ήττα και ότι θα επιχειρήσει ανασύνταξη και σκληρή αντεπίθεση, ενδεχομένως και με στόχο την κατάληψη της Οδησσού.

Επίσης, σύμφωνα με το BBC ερωτηματικό παραμένει αν ο Ρώσος πρόεδρος, στην περίπτωση που δει ότι τα σχέδιά του δεν προχωρούν, προβεί στο «απονενοημένο διάβημα» και χρησιμοποιήσει στρατηγικό πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος κατά της Ουκρανίας. Για την ώρα, η Μόσχα επισήμως αποκλείει μια τέτοια κίνηση, αν και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, συχνά-πυκνά αναφέρεται στα πυρηνικά της Ρωσίας, σε κάποια από τα «εμπρηστικά» κείμενά του στα ρωσικά social media.

Καμία δημοσίευση για προβολή