Πράσινο φως και από τις Βρυξέλλες για τις φοροελαφρύνσεις – Η Κομισιόν θεωρεί σίγουρο το στόχο για Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

 

Κλειδώνουν οι φοροελαφρύνσεις και άλλες παροχές ύψους 1 δισ αναμένονται το 2020 και με την … άδεια των Θεσμών.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι είναι εφικτός ο στόχος για Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 (προβλέπεται να φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019)  ενώ «κουρεύει» τον στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το επόμενο έτος κάτω του 2,5% (πιθανότατα 2,3%). Ωστόσο η Αθήνα, με το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8%.

Υπενθυμίζεται ότι, στις προηγούμενες (Ιούνιος) προβλέψεις της, η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Την ίδια πρόβλεψη έκανε για το 2020 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο μήνα.

  • Με αυτά τα δεδομένα οι οικονομικές προβλέψεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν δεν θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις και τα άλλα θετικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το νέο έτος.

Η Κομισιόν εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν και προοπτικές ισχυρότερης ανόδου του ΑΕΠ που συνδέονται με τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και του καταναλωτικού κλίματος, το οποίο δεν έχει ακόμη φανεί μέσα από σημαντικές αυξήσεις των δαπανών. Η βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον τραπεζικό δανεισμό θα συμβάλει επίσης στην περαιτέρω ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Με δυό λόγια η Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική έναντι του ασθενέστερου εξωτερικού περιβάλλοντος. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη πιθανόν να υποστηριχθεί από τα αυξανόμενα  μερίδια εξαγωγών, αλλά και από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν στόχο την τόνωση των επενδύσεων και τη μείωση του κόστους εργασίας.
  • Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης αναμένεται να σημειώσει πλεόνασμα το 2019 για τέταρτο συνεχές έτος.
  • Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπεται να φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι οι οφειλές ΥΚΩ της ΔΕΗ θα καλυφθούν από το αποθεματικό και πως δεν θα καταβληθεί πρόσθετη δέσμη κοινωνικών μέτρων,  πέρα από τα τρέχοντα σχέδια, “επειδή δεν ανακοινώθηκε με επαρκή λεπτομέρεια”.
  • Η πρόβλεψη για το 2020 ενσωματώνει τις προγραμματισμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις παροχών αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα που προσφέρουν δημοσιονομική ισορροπία. “Συνολικά, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους πρωτογενείς στόχους για το πλεόνασμα το 2020 και το 2021”.
  • Οι δημοσιονομικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν επίσης την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τη δέσμευση των αρχών να ανταποκριθούν στις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις “στο πλαίσιο των συμφωνημένων ανωτάτων ορίων δαπανών του Υπουργείου Εργασίας”.
  • Η δημοσιονομική πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε αβεβαιότητα λόγω της  απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τις συντάξεις, η οποία εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, ενώ θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες πιέσεις από παλαιότερες πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος και από τον αυξανόμενο αριθμό προσωρινής απασχόλησης.  Γίνεται λόγο και για ανοδική εξέλιξη (υψηλότερο πλεόνασμα)  μέσα από τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού τα οποία μειώθηκαν μεν αλλά παραμένουν υψηλά.
  • Σε μακροοικονομικό επίπεδο, γίνεται λόγος για κινδύνους πιέσεων στο ΑΕΠ που προέρχονται από την επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και από την επίμονη υποεκτέλεση του ΠΔΕ.  Υπάρχουν και προοπτικές ισχυρότερης ανόδου του ΑΕΠ που συνδέονται με τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και του καταναλωτικού κλίματος, το οποίο δεν έχει ακόμη φανεί μέσα από σημαντικές αυξήσεις των δαπανών. Η βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον τραπεζικό δανεισμό θα συμβάλει επίσης στην περαιτέρω ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Παράλληλα, στο 2% για το 2019 και στο 2,4% για το 2020 προβλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην έκθεσή της σημειώνει πως η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίστηκε το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018 και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.