Πρελούδιο για μια σημαντική συνάντηση: Τι είπε ο Μητσοτάκης στο Μερτς για να… ακούσει ο Σολτς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γερμανία

Για να προσφύγουμε σε μουσικούς όρους – άλλωστε, η Γερμανία μπορεί να υπερηφανεύται για την κληρονομιά της στην κλασική μουσική -, η συντάντηση και ο διάλογος που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Bundestag, τον Φρίντριχ Μερτς του CDU, θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα πρελούδιο για τη συνάντησή του της Τρίτης με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Προεργασία

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και κάμποσα χρόνια, οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου έχουν εξομαλυνθεί πολύ, μετά το… ναδίρ που έπεσαν κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα (με μεγάλη ευθύνη του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία, αλλά και στην Αθήνα, που συχνά δεν μπορούσε να κρατήσει τη γλώσσα του) και πλέον οι δύο χώρες μοιάζουν να βρίσκονται σε μια καλή (αλλά όχι ιδανική) φάση, που ο ένας ακούει τον άλλο, έστω κι αν αυτό δεν συνεπάγεται πάντα και κατανόηση των θέσεων της μίας ή της άλλης χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του think tank των Χριστιανοδημοκρατών, το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έκανε μια… προεργασία για τη συνάντηση της Τρίτης στην Καγκελαρία, περιγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα θέματα που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συζήτησης των δύο πλευρών, πολλά εκ των οποίων αποτελούν μείζονα ζητήματα για τη χώρα μας και για τα οποία η Γερμανία μοιάζει να έχει πάθει… μερικώς Σόιμπλε, να και πρέπει να ομολογηθεί ότι ουσιαστικά επιστρέφει σε πάγιες θέσεις της.

Καμπανάκι για τα δημοσιονομικά

Για παράδειγμα, για το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων», προσθέτοντας ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αγορές πάντα μας παρακολουθούν, πέρα από δημοσιονομικούς κανόνες. Πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με αναπτυξιακές πολιτικές, όχι με υπερφορολόγηση».

Μάλιστα, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο σαφή, όσον αφορά στις θέσεις της Αθήνας για τη διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τονίζοντας ότι «πιστεύω ότι, όταν εξετάζουμε το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, η αρχική προσέγγιση της Επιτροπής -μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές- είναι η σωστή. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από τους Υπουργούς Οικονομικών μας τις τελευταίες εβδομάδες και προσδοκώ να συμφωνήσουμε για τους νέους κανόνες. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

Μεταναστευτικό: Δει, δη, χρημάτων

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ακόμα ένα μηνύμα στο Βερολίνο, σχετικά με το μεταναστευτικό, καθώς μετά την υποδοχή σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία, η Γερμανία έχει γίνει πολύ πιο «στρυφνή» σχετικά με το ζήτημα. Σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός, «υφίστανται ακόμη δευτερογενείς μετακινήσεις, ιδίως από όσους λαμβάνουν άσυλο. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσετε στη Γερμανία. Διότι αν η Γερμανία είναι, εν τέλει, τόσο ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, εάν έχετε έναν τεράστιο “μαγνήτη” στη Γερμανία, τόσο ισχυρό που υπερβαίνει όλες τις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε τα εξωτερικά σύνορα».

Και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική χωρίς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Αυτό που κάνουμε εμείς, προσπαθούν να κάνουν και άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του ΠΔΠ, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (σ.σ. ο προϋπολογισμός της ΕΕ). Είμαι πολύ σαφής και ευθύς στο σημείο αυτό. Δεν μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε σε 50 δισ. για την Ουκρανία. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε στο τραπέζι περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση», τονίζοντας, μάλιστα, ότι «πρέπει όμως να συνεργαστούμε με την Τουρκία όταν πρόκειται για τη μετανάστευση. Αυτό συνεπάγεται επίσης κάποια συνέχιση των πληρωμών προς την Τουρκία».

Περί Ερντογάν

Τέλος, και με δεδομένη την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη Γερμανία, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τις εμπρηστικές του δηλώσεις υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να παροτρύνει τον Ό. Σολτς να δείξει τη δέουσα προσοχή στο θέμα, λέγοντας ότι «διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς, (όμως) αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες», επισημαίνοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, παρά τα όσα είπε ο πρόεδρος Ερντογάν για τη Χαμάς, θεωρώ ότι είναι στο συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Αυτά είναι τα όσα είπε ο Μητσοτάκης στον Μερτς για να τα ακούσε η Καγκελαρία. Το τι άκουσε ο Σολτς και πώς τα μετέφρασε θα χρειαστούν λίγες ακόμα ώρες για να του μάθουμε.

Καμία δημοσίευση για προβολή