Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Μια νίκη του Τραμπ θα σημαίνει καλά νέα για το δολάριο και άσχημα νέα για το ευρώ

μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, θα σήμαινε καλά νέα για το δολάριο, αλλά θα υπονόμευε το ευρώ και το γουάν

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, θα σήμαινε καλά νέα για το δολάριο, αλλά θα υπονόμευε το ευρώ και το γουάν, μια ημέρα μετά την καθαρή νίκη του πρώην προέδρου επί της Νίκι Χέιλι στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου εξασφάλισε 12 από τους 21 αντιπροσώπους με περίπου 55% των ψήφων.

Ο Τραμπ οφελέι το δολάριο

Αν και είναι πολύ νωρίς για να αναλογιστούμε το τελικό αποτέλεσμα των φετινών εκλογών στις ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι ο Τραμπ και η δυναμική του δολαρίου μπορεί να συμβαδίζουν“, λέει ο Ματίας φαν ντεν Χόιτ, αναλυτής της KBC Bank. Οι αγορές στοιχημάτων και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει 50-50 πιθανότητες να κερδίσει τον νυν υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Για το ευρώ, οι επιπτώσεις μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ προκύπτουν από τυχόν προστατευτικές πολιτικές που μπορεί να θεσπίσει και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επικεντρώνονται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η KBC Markets αναφέρει ότι η σχέση ευρώ-δολαρίου αντιμετωπίζει καθοδικούς κινδύνους, “όχι ειδικά λόγω της θετικής για το δολάριο εσωτερικής πολιτικής, αλλά μάλλον για μια εξωτερική πολιτική που θα μπορούσε να είναι αρνητική για το ευρώ και το κινεζικό γουάν“.

Οι επόμενες σημαντικές προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών είναι στη Νότια Καρολίνα στις 24 Φεβρουαρίου και στο Μίσιγκαν στις 27 Φεβρουαρίου, όπου διατίθενται 50 και 55 αντιπρόσωποι αντίστοιχα. “Σε αυτό το στάδιο, οι αγορές δεν θα πρέπει να εκπλαγούν εάν ο πρόεδρος Τραμπ εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ή ακόμη και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές“, λέει η στρατηγικός σύμβουλος συναλλάγματος Κάρολ Κονγκ.

Μεγαλύτερος προστατευτισμός

Οι επιπτώσεις μιας δεύτερης θητείας Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αξιοσημείωτες, σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγο της Berenberg Bank. “Εκτιμούμε ότι ο Τραμπ θα είναι ακόμη πιο προστατευτικός… η κοντόφθαλμη και συναλλακτική προσέγγιση ‘πρώτα η Αμερική’ στην εξωτερική πολιτική και η περιφρόνησή του για πολυμερείς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις διεθνείς συμμαχίες“.

Η Berenberg προβλέπει μια ισχυρότερη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου το 2024, που μπορεί να φθάσει το 1,15, αλλά η πρόβλεψη αυτή θα αναθεωρηθεί αν νικήσει ο Τραμπ. Μια νίκη “θα μπορούσε αρχικά να σημαίνει ένα κάπως ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, εάν οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες οδηγήσουν κάποιες ροές ασφαλούς καταφυγίου προς τις ΗΠΑ“, λέει ο Σμίντινγκ.

Προειδοποιεί επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές, εάν ο Τραμπ χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο. Στην πραγματικότητα, ο Σμίντινγκ λέει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια “στιγμή της αλήθειας” καθώς ο Τραμπ πλησιάζει στον Λευκό Οίκο.

Οι κίνδυνοι λόγω Τραμπ

Μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. Όπως και προηγουμένως, ο περισσότερος προστατευτισμός και ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα έπλητταν περισσότερο τις μικρότερες και περισσότερο προσανατολισμένες στις εξαγωγές ευρωπαϊκές οικονομίες απ’ ό,τι τις ΗΠΑ” τονίζει ο οικονομολόγος της τράπεζας.

Προσθέτει, δε, ότι “οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι που θα μπορούσε να συνεπάγεται ο Τραμπ για την Ευρώπη θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το κλίμα για τους επενδυτές απέναντι στην Ευρώπη ακόμη και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Αν είναι έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές ενδέχεται να υποαποδώσουν σε σχέση με τις αμερικανικές αγορές όταν θα πλησιάζει η ψηφοφορία στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος“.

Το ουκρανικό ζήτημα

Ωστόσο, η Ουκρανία είναι δυνητικά η πιο σημαντική πηγή αδυναμίας για την Ευρώπη, δεδομένων των θέσεων του Τραμπ για την κατάσταση της Ουκρανίας, αλλά και των σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. “Η Ευρώπη απογοητευτεί οικτρά. Δεν θα μας εξέπληττε αν ο Τραμπ περικόψει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία – εκτός αν η Ευρώπη πληρώσει για τα αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία“, λέει ο Σμίντινγκ.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ και οι χώρες-μέλη της είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές στην Ουκρανία, αλλά η μισή στρατιωτική βοήθεια προέρχεται από τις ΗΠΑ. “Η πληρωμή όλων των προηγμένων αμερικανικών όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία για να επικρατήσει έναντι της Ρωσίας και η ανάληψη σχεδόν του συνόλου του κόστους της ουκρανικής ανοικοδόμησης θα μπορούσε να επιβαρύνει τη συνοχή της ΕΕ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη απόφαση στο παρελθόν“, λέει ο Σμίντινγκ.

Νέο Ταμείο Ανάκαμψης;

Και η Ευρώπη μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση, με τον αναλυτή της Berenberg να υποδεικνύει ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί ένα νέο κοινό πρόγραμμα δανεισμού παρόμοιο (αλλά πιθανότατα σημαντικά μικρότερο) με το μετα-πανδημικό πρόγραμμα NextGenEU ύψους 750 δισ. ευρώ του 2020, γνωστότερου ως Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Γερμανία ίσως χρειαστεί επίσης να προσαρμόσει ανάλογα το συνταγματικό της φρένο χρέους για να αυξήσει πολύ περισσότερο τη στήριξή της προς την Ουκρανία. “Το να συγκεντρωθεί η πολιτική βούληση σε όλη την Ευρώπη για να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν μια πρόκληση, για να το θέσουμε ήπια. Αλλά αν η Ευρώπη αποτύχει στο τεστ, η Ευρώπη και ο κόσμος θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνοι“, λέει ο Σμίντινγκ.

Καμία δημοσίευση για προβολή