Προειδοποίηση ΕΕ: Ο κορoνοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι.Κίνδυνος εξάντλησης κρεβατιών στις ΜΕΘ αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Σε μία άκρως σοκαριστική πρόβλεψη προέβη χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτίμησε ότι ο κοροναϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Σύμφωνα με το  το Reuters, η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ότι το SARS-CoV-2 θα μπορούσε να συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι τέσσερις κορονοϊοί, που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς και συνήθως δεν ανιχνεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έκθεση παραπέμπει σε προκαταρκτικές αναλύσεις από το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός ήταν σε θέση να διατηρήσει υψηλά επίπεδα αναπαραγωγής σε τροπικά μέρη με υψηλή υγρασία, όπως η Κουανγκσί και η Σιγκαπούρη. Αυτό «υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μέτρων παρέμβασης, όπως η απομόνωση προσβεβλημένων ατόμων, η τηλεργασία και το κλείσιμο σχολείων», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επισημαίνει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κορεσμού και προβλέπει εξάντληση των κρεβατιών στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα Απριλίου αν δεν ληφθούν μέτρα. Τέλος αναθεώρησε την αξιολόγηση του κινδύνου για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στην Ευρώπη από «πολύ υψηλό» από «υψηλό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις δραματικές διαστάσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι ο ιός δεν ενδιαφέρεται για την υπηκοότητα ή την εθνικότητα, την παράταξη ή την θρησκευτική πίστη, αλλά επιτίθεται σε όλους, ανελέητα.

Στο μεταξύ, παρατήρησε πως οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται σε όλο τον κόσμο και καυτηριάζει ότι πιο ευάλωτοι -γυναίκες και παιδιά, άτομα με αναπηρία, οι περιθωριοποιημένοι και οι εκτοπισμένοι- πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Διατρέχουν επίσης τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ολέθριες απώλειες από τον COVID-19, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει και πως οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ήδη ελάχιστοι στον αριθμό, συχνά στοχοποιούνται.

«Η μανία του ιού αποτυπώνει τον παραλογισμό του πολέμου» τόνισε ο γγ του ΟΗΕ συμπυκνώνοντας το μήνυμά του.

Καταληκτικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την έκκλησή του: «Να σταματήσουμε την αρρώστια του πολέμου και να καταπολεμήσουμε την ασθένεια που καταστρέφει τον κόσμο μας. Αυτό θα το κάνουμε με την κατάπαυση των εχθροπραξιών παντού. Τώρα. Αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρώπινη οικογένειά μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ».

Από το newsroom του Economico, με  πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή