Προκλητικός Φιντάν: Μίλησε για τουρκική μειονότητα σε Δωδεκάνησα και Θράκη

Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παρουσίασε τη Δευτέρα (20/11) τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και των αρμόδιων οργάνων του για το 2024 στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Μάλιστα, κατά την ομιλία του, ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα «εξελίσσονται θετικά», όπως είπε, αλλά αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα τόσο στη Θράκη όσο και στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), μεταξύ άλλων, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευαισθησία. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας της αμοιβαίας αλληλεγγύης».

Ακόμα, ο Φιντάν πρόσθεσε: «Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών και το status των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” επαναλήφθηκε στην ομιλία του Προέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” σε αυτή την πορεία και θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών με αποφασιστικότητα».

Τι είπε ο Φιντάν για F-16 και Ε.Ε.

Για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Άγκυρα έχει αυξήσει σε όλα τα επίπεδα την προσδοκία της ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο Χακάν Φιντάν τόνισε πως «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. και συνεχίζει να επιδιώκει εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς». Ωστόσο, στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε: «Είδαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2023. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. είναι πολύ στρατηγικές για να περιοριστούν στη στενόμυαλη επιδίωξη συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών. Η κύρια προσδοκία μας από την Ε.Ε. είναι ότι θα λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα που θα αποκαταστήσουν τη συνεργασία μας και τη συγκεκριμένη διαδικασία ένταξης».

Καμία δημοσίευση για προβολή