Πρόωρη “αντιπληθωριστική” μείωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων της εξετάζει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Reuters, στην αγορά συναλλάγματος κάποιοι κερδοσκόποι ήδη προεξοφλούν τουλάχιστον δύο μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων του Ευρώ στο ερχόμενο δωδεκάμηνο, λαμβάνοντας αντίστοιχες θέσεις στα ζεύγη ισοτιμιών.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Μείωση του διογκωμένου χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων τρέχουσας αξίας 1,7 τρισ. Ευρώ που διαθέτει, ως μέσο περιορισμού της κυκλοφορίας χρήματος στην Ευρωζώνη προς περαιτέρω τιθάσσευση του πληθωρισμού στις χώρες του ενιαίου νομίσματος, είναι πιθανόν να ανακοινώσει αργότερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) από την Αθήνα, το νομισματικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης (Governing Council) της οποίας ως γνωστόν συνεδριάζει εξαιρετικώς στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αν συμβεί αυτό, θα αποτελούσε ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της ECB, η οποία έχει δεσμευτεί πως θα επανεπενδύει στα κρατικά ομόλογα που διαθέτει (λόγω ωρίμανσης κάποιων, στο μεταξύ), τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται μεν να επιβεβαιωθεί – όπως αναμένει και η αγορά – παύση στην αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του Ευρώ έπειτα από 15 μήνες ανοδικής πορείας τους (σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διακυβέρνησης), όμως υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για το αν θα πρέπει να ανακοινωθεί το τέλος των αυξήσεών τους.

Μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά το ήμισυ σε περίπου ένα έτος, η ECB έχει πλέον τη δυνατότητα να απόσχει από περαιτέρω αυξήσεις στα παρεμβατικά της επιτόκια, τα οποία μάλλον αύξησε υπέρμετρα, αποθερμαίνοντας σε τέτοιο βαθμό την οικονομία της Ευρωζώνης, που αυτή μάλλον εισέρχεται ήδη σε ύφεση. Σύμφωνα με το Reuters, στην αγορά συναλλάγματος κάποιοι κερδοσκόποι ήδη προεξοφλούν τουλάχιστον δύο μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων του Ευρώ στο ερχόμενο δωδεκάμηνο, λαμβάνοντας αντίστοιχες θέσεις στα ζεύγη ισοτιμιών.

Κίνδυνο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με στασιμοπληθωρισμό θα αποτελούσε τυχόν αξιόλογη αύξηση του κόστους ενέργειας, που θα τροφοδοτούσε τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία για πολλές από τις μεγάλες χώρες του Ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν αναμένεται να επιστρέψει στον επιδιωκόμενο από την ECB στόχο του 2% (“σταθερότητα τιμών”) μέχρι το 2025.

Καμία δημοσίευση για προβολή