Χρεωμένες οικογένειες και χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση κρατούν χαμηλά ΑΕΠ και ανάπτυξη

Υψηλή φορολογία, χαμηλοί μισθοί και υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων είναι οι κύριοι λόγοι που τα ελληνικά νοικοκυριά δεν κυκλοφορούν το χρήμα στην αγορά. Τα οικονομικά στοιχεία ρίχνουν τις προσδοκίες των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και Κομισιόν για την ελληνική κατανάλωση, ενώ η πτώση στην αγοραστική δύναμη παρασύρει προς το κάτω το ΑΕΠ και την ανάπτυξη.

Χαμηλά οι προσδοκίες για ΑΕΠ και ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, οι εκτιμήσεις ήθελαν για το 2018 την κατανάλωση στο 1,4% και αύξηση του ΑΕΠ στο 2,4%.

Όμως, τα νέα στοιχεία ρίχνουν την κατανάλωση στο 1,2%. Οι προβλέψεις των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και Κομισιόν για την ιδιωτική κατανάλωση διαμόρφωσε εκ νέου αρνητικά τον προϋπολογισμό για το 2018 ρίχνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη από το 2,3% για το 2018 στο 1,9%.

Ελαφρώς καλύτερη μεταβολή αναμένεται να σημειώσει του χρόνου η κατανάλωση, αν διατηρήσουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πώς διαμορφώθηκε η κατανάλωση στις αρχές του 2018

Πλησιάζοντας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, η αγορά δεν κινήθηκε πολύ καλά. Τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο δείχνουν ότι οι φετινές πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις περυσινές για το αντίστοιχο εξάμηνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πτώση του τζίρου κατά 0,4%.

Πτώση και στον όγκο πωλήσεων κατά 0,1% δείχνουν τα στοιχεία, η οποία προφανώς έχει αντίκτυπο στην παραγωγή και άρα σε ΑΕΠ και ανάπτυξη.

Με δύο λόγια

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν γονατίσει και αυτά με τη σειρά τους γονατίζουν την αγορά. Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναγκάζει σε προβλέψεις για μείωση της παραγωγής και άρα μείωση του ΑΕΠ και της ανάπτυξης. Ευνοϊκότερη φορολογία και καλύτεροι μισθοί θα βελτίωναν σίγουρα την εικόνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή