“Προσγειώνει” η κυβέρνηση τις προσδοκίες για τον τουρισμό – “Πάμε προσεκτικά μέχρι τις 15 Ιουλίου” είπε ο Πέτσας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη συνέχεια

Να χαμηλώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν για τη δυνατότητα της “βαρειάς βιομηχανίας” της χώρας, του τουρισμού, να μειώσει τις ζημιές από την παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού, επιχειρεί η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ότι οι μέχρι σήμερα ενδείξεις παρά άλλο ευοίωνες είναι. Και αυτό, διότι σημαντικότατες τουριστικές αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας κα παραμένουν απαγορευμένες για αφίξεις τουριστών, κάτι που θα πλήξει καίρια την προσπάθεια να ανακάμψει έστω και μερικώς και καθυστερημένα ο κλάδος, ενώ ταυτόχρονα, σε πολλές χώρες της υφηλίου έχει επανακάμψει η πανδημία, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες να φοβούνται “δεύτερο κύμα” μέσα στο καλοκαίρι και όχι αργότερα.

“Θα πρέπει να συγκρίνουμε την τωρινή περίοδο με το μηδέν και όχι με τα πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών που η Ελλάδα είχε πέρυσι, δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας μία πρόγευση του προβληματισμού που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης για τον τουριστικό κλάδο.

Σε συνέντευξή του ( Mega ), ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «πριν από περίπου τρεισήμισι μήνες δεν πίστευε κανείς ότι θα έχουμε αυτήν την εικόνα σήμερα. Δηλαδή να ανοίγουν τα σύνορά μας, έστω με περιορισμένο τρόπο, έστω με προσοχή, έστω με πολλούς κανόνες ασφαλείας, αλλά να ανοίγουμε τα σύνορά μας για να επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου τη χώρα μας. Άρα, ξεκινάμε από το μηδέν, θα πάμε προσεκτικά μέχρι 15 Ιουλίου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σε ισχύ παραμένουν ακόμα αρκετοί περιορισμοί, και στα λιμάνια, και στα χερσαία σύνορα, οι οποίοι «ελπίζουμε σταδιακά να αίρονται και να μη γίνονται πιο ασφυκτικοί. Φυσικά θα υπάρχουν κρούσματα από τον ιό, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην έχουμε διασπορά. Είμαστε έτοιμοι. Βλέποντας και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, διαπιστώνουμε ότι δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας, παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων» σημείωσε ο υφυπουργός.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Συν-εργασία», υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το βελτιώσει, με δύο βασικές παρεμβάσεις. Πρώτον, να μειώσει τη γραφειοκρατία του ώστε να μπουν περισσότεροι επιχειρηματίες και να δηλώσουν περισσότερους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Και δεύτερον να το κάνει πιο ελκυστικό, είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζόμενους, είτε με μεγαλύτερο κίνητρο σε επίπεδο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος. Αυτά τα δύο τα μελετούν στο οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή