Προσκλητήριο τραπεζών σε “κόκκινους” πελάτες – “Ελάτε τώρα να σώσετε το σπίτι σας”

Σε μεγάλη φούρια βρίσκονται οι τράπεζες προκειμένου να κλείσουν όσες περισσότερες υποθέσεις αφορούν σε “κόκκινες” στεγαστικές και επιχειρηματικές χορηγήσεις. Για το λόγο αυτό – και υπό την πίεση των εξελίξεων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων τους – επιταχύνουν τις διαδικασίες παρότρυνσης και ένταξης των πελατών τους στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες καλούν τους υπερχρεομένους πελάτες τους, που πληρούν τα κριτήρια του νόμου,  να εκμεταλλευτούν τον προσφερόμενο ευνοϊκό διακανονισμό. Η πρόσκληση αφορά περίπου 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, ετοιμάζουν δελεαστικές προτάσεις με διαγραφές και «κούρεμα» δανείων για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους και να μην περιμένουν τις αποφάσεις από τα ειρηνοδικεία της χώρας, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστερούν σημαντικά.

Πρόκειται την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους κόκκινους οφειλέτες να σώσουν το σπίτι τους εξασφαλίζοντας χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Όμως όσοι μείνουν εκτός από τη νέα χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

  • Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν από τον μήνα αυτόν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, κατεβάζοντας το όριο προστασίας έως και τις 40.000 ευρώ, σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000 – 100.000 ευρώ που τηρούσαν.

Το γεγονός αυτό επιτάσσει οι τράπεζες να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι οι δανειολήπτες που χρήζουν προστασίας, δεν θα χάσουν την ευκαιρία που προσφέρει ο νόμος 4605/2019 και θα είναι καλυμμένοι έναντι των πλειστηριασμών που επίκεινται.

Συνολικά 20.429 χδανειολήπτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η δέκατη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία και σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2019 προκύπτουν τα εξής:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 98.731 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 20.429 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 39 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 3 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών