Γιατί ο Μητσοτάκης δέχτηκε 4 προτάσεις της αντιπολίτευσης: το δέος των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στην καταγίδα και το “φάντασμα” της Ιταλίας

    O κλοιός του κοροναϊού σφίγγει σαν θηλιά και κάθε μέρα που περνάει, ο φόβος για το ενδεχόμενο να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου διαχέεται πάνω από την πολιτική σκηνή,  την επιστημονική κοινότητα, το ιατρικό προσωπικό και τους πολίτες και η αγωνία μήπως ζήσουμε σκηνές ανάλογες με αυτές της γειτονικής Ιταλίας κορυφώνεται.

    Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα με τα μέτωπα να διευρύνονται και τις λύσεις να ελαχιστοποιούνται.

    Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, και κυρίως μπροστά στις πιθανές εξελίξεις των επόμενων ημερών, ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα ήταν ωφέλιμο να λήξει η συνεδρίαση με ένα μίνιμουμ, έστω, βαθμό συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

    Συνεννόηση πίσω από τις κορώνες 

    Μια πιο διεισδυτική ματιά διέκρινε δια γυμνού οφαλμού στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία το δέος όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων για τα μελλούμενα. Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έκανε αυτοκριτική, παραδέχθηκε λάθη, υπερασπίστηκε πολιτικές και έτεινε χείρα συνεννόησης προς την αντιπολίτευση, αποδεχόμενη έναν σημαντικό αριθμό προτάσεων που κατατέθηκαν.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του κ. Τσίπρα, εξαντλήθηκε στη συνήθη στείρα αντιπολίτευση, απλοϊκούς αφορισμούς και ατάκες δημιουργίας εντυπώσεων.

    Μετά, όμως,  από δύο γύρους έντασης και προσωπικών αντεγκλήσεων, κυρίως με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη στο κλείσιμο της επτάωρης συνεδρίασης,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη αποδεχόμενος μια σειρά από προτάσεις της αντιπολίτευσης.

    Οι προτάσεις που έκανε αποδεκτές ο πρωθυπουργός

    • Αναστολή  πλειστηριασμών, με ρύθμιση που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το έθεσε στη χθεσινή συζήτηση ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, αλλά το έχει ζητήσει κατ επανάληψη και ο Αλ. Τσίπρας
    • Τον εφοδιασμό με 90.000 υπολογιστές και λάπτοπς έως τον Φεβρουάριο στα σχολεία, όπως ζήτησανο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
    • Τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, προκειμένου να υπάρξει μία εικόνα σχετικά με τη διασπορά του ιού στους μαθητές, όπως ζήτησε  η Φώφη Γεννηματά και υιοθέτησε και ο Τσίπρας.
    • Την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, κάτι για το οποίο είχε απευθύνει έκκληση νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να υιοθετήσει σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Λιγοστεύει το “οπλοστάσιο”

    Οσο περνούν οι μέρες κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς γενικού lokdown, τα “όπλα” στη μάχη για την αναχαίτιση της  πανδημίας λιγοστεύουν. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι “κολασμένη” και ότι πιθανότατα το lockdown θα χρειαστεί να παραταθεί. Κι αυτό όμως, από μόνο του δεν αρκεί.

    Ένα από τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες και θα εφαρμοστεί με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίες.

    Όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, στο επόμενο σενάριο θα κλείσουν όλα για 15 μέρες.

    Καμία δημοσίευση για προβολή