Πρώτη φορά κυβέρνηση με “ψήφο εμπιστοσύνης” δεν διαθέτει το μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών

Η αδυναμία του Μαξίμου να πετύχει κοινοβουλευτικές συμμαχίες οδηγεί σε αδιέξοδα και ακυρώνει την μόλις πριν από μερικές ημέρες παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τα όσα συνέβησαν χθες το απόγευμα στην συζήτηση και μη ψήφιση τελικά του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ έκαναν εμφανές το πρόβλημα που η Νέα Δημοκρατία γνώριζε και αποφάσισε να αναδείξει δια του Μάκη Βορίδη, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Καταλυτικά λειτούργησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που έδωσαν μια γεύση της απειλής που έχει διατυπώσει ο Πάνος Καμμένος ότι εφόσον διαλυθεί το κόμμα του, αυτό είναι αιτία πολέμου και δεν πρόκειται πλέον να υπερψηφίζει τα νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης.

Η απουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά από την ψηφοφορία επί της αρχής, αν και οι ΑΝΕΛ συμφωνούσαν με το νομοσχέδιο και διαφωνούσαν μόνο με τρία άρθρα του, αιφνιδίασε τον Προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο και τον οδήγησε να αναβάλει την ψηφοφορία για σήμερα.

Όμως έτσι έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πια να εφαρμόσει ίσως για πρώτη φορά από το 1974 κατά γράμμα το κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 71 που αναφέρεται στον τρόπο ψηφοφορίας.

Άρα θα πρέπει το κάθε νομοσχέδιο να ψηφίζεται ή με την παρουσία τουλάχιστον 75 βουλευτών προκειμένου να υπάρχει απαρτία και με την προϋπόθεση ότι στην ολομέλεια κάθε φορά θα βρίσκονται περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ότι της αντιπολίτευσης ή με ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να διαπιστώνεται κάθε φορά ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ή τουλάχιστον την πλειοψηφία επί των παρόντων.

Η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να στριμώξει περισσότερο την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι κάθε φορά θα θέτει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διακριβώνεται η πλειοψηφία της κυβέρνησης. Αυτό επί της ουσίας άλλωστε προανήγγειλε χθες ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση πλέον εισηγείται νομοσχέδια ως κοινοβουλευτική μειοψηφία».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή