Πρώτη συνέντευξη Μακρόν μετά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: «Θα επωμισθώ την αντιδημοφιλία για το γενικό συμφέρον της χώρας»

Με τη Γαλλία να «φλέγεται» εδώ και μερόνυχτα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εθνική τηλεόραση υπεραμύνθηκε της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έχει βγάλει τους Γάλλους στους δρόμους, τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε νόμος του γαλλικού κράτους.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», διότι είναι «αναγκαία», κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν». «Δεν υπάρχουν 36 λύσεις», είπε.

«Θα επωμισθώ την αντιδημοφιλία για το γενικό συμφέρον της χώρας»

Γνωρίζοντας πως η δημοτικότητά του πέφτει μέρα με τη μέρα – έφτασε μάλιστα αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής στη γαλλική Εθνοσυνέλευση – δηλώνει έτοιμος «να επωμισθεί την αντιδημοφιλία» για να θέσει σε ισχύ την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκφράζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη του προς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…) αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

Αποκλείει ανασχηματισμό – Εμπιστοσύνη στην Ελιζαμπέτ Μπορν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, διάλυσης του κοινοβουλίου ή δημοψηφίσματος επανέλαβε ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «έχει την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία αυτής της κυβερνητικής ομάδας», απευθύνοντας έκκληση για την «διεύρυνση της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε επίσης τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη που τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή» ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση θα επεξεργασθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δήλωσε ωστόσο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν αναγκαία και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

Ο Εμάνουελ Μακρόν καταδίκασε επίσης τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση.

Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι δεν διεφάνη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη (23/3) τα συνδικάτα καλούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή