Πρωτιά στα “κόκκινα δάνεια” για την Ελλάδα – Τι αναφέρει έκθεση της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αποτυπώνει τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως αναφέρεται  στην έκθεση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά με τη χώρα μας ωστόσο, να εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 1,15 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015 σε 636 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από όταν η EBA εισήγαγε τον προσαρμοσμένο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά την σημαντική βελτίωση των ποσοστών των NPL η διασπορά τους ανάμεσα στις χώρες παραμένει ευρεία. Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων δανείων» με 39,2% και η Κύπρος ακολουθούσε με 21,5% ενώ πέντε επιπλέον χώρες είχαν ποσοστά κόκκινων δανείων άνω του 5%. Σε σύγκριση με τα ποσοστά του Ιουνίου του 2015, 17 χώρες κατέγραφαν ποσοστά άνω του 5% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με 10 χώρες εξ αυτών να έχουν διψήφια ποσοστά.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Οι διαφορές στην ταχύτητα βελτίωσης των διαδικασιών για την μείωση των κόκκινων δανείων οφείλονται σε λιγότερο αποτελεσματικά νομικά πλαίσια και σε μη αποτελεσματικές δευτερογενείς αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η EBA καταγράφει πρωτοβουλίες για την μείωση προβληματικών δανείων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και επίπεδο χωρών. Ωστόσο, μέσα σε ένα ασθενές οικονομικό κλίμα, η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επισημαίνει οτι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των δανείων και να προβλέπουν πιθανή επιδείνωση ιδίως σε επικίνδυνους τομείς και να συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή