Πρώτο νησί πράσινης οικονομίας η Χάλκη. Τα προνόμια που θα αποκτήσουν οι κάτοικοι του νησιού

πράσινο νησί

Στη Χάλκη μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, αλλά και των μεταρρυθμίσεων για το περιβάλλον, όπως αυτές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Το πρώτο νησί πράσινης οικονομίας 

Μετά την Αστυπάλαια, η Χάλκη μετατρέπεται στο πρώτο νησί πράσινης οικονομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος GR-eco islands.

Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη μετατροπή των νησιών μας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας.

Στην πρωτοβουλία αυτή εντάσσονται δράσεις, όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων υπό την “ομπρέλα” του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, να επισημαίνει πως το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον, εκτός από αναπτυξιακή πρόκληση, μετατρέπεται και σε πεδίο αναβάθμισης της γεωστρατηγικής και διεθνούς θέσης της χώρας.

Στη Χάλκη, σύμφωνα με τους σχεδιασμού του προγράμματος, θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ζήτηση των κατοίκων του νησιού. Με την έναρξη λειτουργίας, του έργου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του δήμου και των κατοίκων θα ανέλθει σε 180.000-250.000 ευρώ. Παράλληλα:

-Θα επιτευχθεί εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2.

Πρόσβαση των κατοίκων στο δίκτυο 5G

-Οι κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G, που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου και με το βλέμμα στο περιβάλλον, παρουσιάστηκαν τέσσερις μεταρρυθμίσεις. Ο κλιματικός νόμος, που για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής Αρχής υδρογονανθράκων. Το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025. “Πρωτοστατούμε στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινείται και η διπλωματία της ενέργειας την οποία ήδη δρομολογεί η Ελλάδα, όπως ενδεικτικά η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Αλλά η θέση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Στις συζητήσεις που είχαμε, παραδείγματος χάρη, με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και μέσω της Ελλάδας θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καμία δημοσίευση για προβολή