Πρόβλεψη-εφιάλτης για την Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ μπορούν να χάσουν τον επόμενο πόλεμο – Τα λάθη του Πενταγώνου

Η στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση

Πρόβλεψη-εφιάλτης για την Ουάσινγκτον: Η κυριαρχία των ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σε αυτό, βέβαια, βοήθησε και η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέτρεψε πολιτικά και αμυντικά δόγματα δεκαετιών.

Το δόγμα Μπάιντεν

Από την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει αποδυθεί σε έναν πραγματικό μαραθώνιο για να επιδιορθώσει τις ζημιές που έκανε ο Τραμπ σε πολιτικό επίπεδο: προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ευρώπη και άλλους συμμάχους, στέλνει μηνύματα σε «άτακτους» εταίρους όπως η Τουρκία και θέτει στο προσκήνιο τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και τους ανταγωνιστές της Δύσης, την Κίνα και τη Ρωσία, ενίοτε με σκληρή γλώσσα.

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Ωστόσο, σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον απόστρατο Σμήναρχο Μαρκ Γκάνζινγκερ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κυρίως λόγω της πολιτικής που ακολουθεί το Πεντάγωνο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και εντεύθεν, μια πολιτική που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνολογία και στην «ποιότητα» έναντι της «ποσότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με άρθρο του Γκάνζινγκερ, η στρατηγική αυτή, μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον, ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θέτει τις ΗΠΑ σε θέση αμφίβολη.

Τα δύο «σενάρια πολέμου»

Όπως γράφει ο -και- πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, τα τελευταία 30 χρόνια η προσέγγιση του Πενταγώνου έχει προκαλέσει σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μπορούν ταυτόχρονα να εμπλακούν σε μια πολεμική σύγκρουση εκτός συνόρων, να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να αποτρέψουν/αποκρούσουν ένα πυρηνικό χτύπημα. Μάλιστα, για να αποδείξει την θεωρία του αναφέρεται στα δύο «σενάρια πολέμου» που οι επιτελείς των ΗΠΑ εξετάζουν το τελευταίο διάστημα: μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν ή μια εισβολή της Ρωσίας στις βαλτικές χώρες.

Μείωση του στόλου της αεροπορίας

Σύμφωνα με τον Γκάνζινγκερ, και στις δύο περιπτώσεις, οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να παρέμβουν κυρίως με την αεροπορία τους, πραγματοποιώντας πολλαπλά χτυπήματα ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους που θα αποτρέψουν μια αρνητική για τα συμφέροντά τους εξέλιξη. Ωστόσο, λέει, ο στόλος των βομβαρδιστικών έχει μειωθεί κατά 66% (!) από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ο στόλος των μαχητικών είναι ο μισός από εκείνον που πραγματοποίησε τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ το 1991.

Το σενάριο της «σύγκρουσης μικρής διάρκειας»

Ο Γκάνζινγκερ υποστηρίζει ότι ο σημερινός στόλος των 140 βομβαρδιστικών (Β-1, Β-2 και Β-52) μπορεί να κάνει μόλις 30 επιχειρήσεις την ημέρα, όταν στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου μόνο τα Β-52 έκαναν 50 επιχειρήσεις κρούση τη μέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον απόστρατο σμήναρχο, το χειρότερο είναι ότι οι σχεδιασμοί του Πενταγώνου στα συγκεκριμένα «παιχνίδια πολέμου» αναφέρονται σε μια σύγκρουση μικρής διάρκειας που το τέλος της θα φέρει ξανά την ειρήνη. Αν, όμως, η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα για τις ΗΠΑ.

Ζήτημα στρατηγικού σχεδιασμού

Ταυτόχρονα, ο Γκάνζινγκερ ψέγει τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πενταγώνου, για την εγκατάλειψη ενός δόγματος δεκαετιών: την αντιμετώπιση ενός δεύτερου οπορτουνιστικού εχθρού, ο οποίος, αν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε σύγκρουση με κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις, μπορεί να βρει ευκαιρία για απειλή. Από το 1993 ως και το 2018, ο στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ έκανε λόγο για Ένοπλες Δυνάμεις που μπορούν να ανταποκριθούν σε διπλό πόλεμο, ωστόσο, το δόγμα αυτό έχει εγκαταλειφθεί.

Αύξηση του προϋπολογισμού

Κατά τον Γκάνζινγκερ, όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια μάλλον αρνητική προοπτική για τις ΗΠΑ στην περίπτωση που εμπλακούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία ή την Κίνα. Στο πλάσιο αυτό, ζητά από το Πεντάγωνο να αναθεωρήσει την στρατηγική του, να αυξήσει τον προϋπολογισμό του και, αν οι αξιωματικοί φανούν απρόθυμοι, τότε να αναλάβει δράση το Κογκρέσο, ώστε τα κενά σε προσωπικό και οπλικά συστήματα να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατόν. Ειδάλλως, η πιθανότητα ήττας σε μια σύγκρουση με τη Μόσχα ή το Πεκίνο αυξάνει σημαντικά.

Πληροφορίες: Defense News

Καμία δημοσίευση για προβολή