Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Στο ψηφιακό πορτοφόλι Gov.gr η κάρτα αιμοδότη και συγκεκριμένες επαγγελματικές ιδιότητες

"Όλα τα μητρώα που υπάρχουν τα ψηφιοποιούμε εν όψει μιας σημαντικής μεταρρύθμισης, που είναι ο προσωπικός αριθμός", όπως εξήγησε o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Νέες προσθήκες στο ψηφιακό πορτοφόλι Gov.g

Στο ψηφιακό πορτοφόλι του πολίτη – Gov.gr Wallet – προστίθενται τις ερχόμενες ημέρες η κάρτα αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ιδιότητα, αλλά και επαγγελματικές ιδιότητες (γιατρού, συμβολαιογράφου κ.α), όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο σταθμό Real FM.

“Όλα τα μητρώα που υπάρχουν τα ψηφιοποιούμε εν όψει μιας σημαντικής μεταρρύθμισης, που είναι ο προσωπικός αριθμός”, όπως εξήγησε.

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ο υπουργός επεσήμανε, ότι “η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε κομμάτια της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Υπάρχουν πεδία προνομιακά, όπως η υγεία, η Δικαιοσύνη, η φορολογική πολιτική, η εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς αποτελούν περιπτώσεις που μπορούμε άμεσα να αρχίσουμε να δουλεύουμε μοντέλα, ώστε να κάνουμε τις ζωές μας πιο εύκολες. Όλα αυτά έρχονται σε πιο ψηφιακό και πιο διάφανο Δημόσιο καθώς η διαφθορά είναι κόρη της γραφειοκρατίας.”.

Ο κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο έργο που αφορά στην ευρυζωνικότητα στα σχολεία: “Είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάζουμε για να ‘τρέξει’ άμεσα, είναι ένα πρώτο βήμα για να περάσουμε σε μια νέα εποχή και όλα αυτά τα εργαλεία να είναι διαθέσιμα στα σχολεία”.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, “τρέχουν” τρία χρηματοδοτούμενα προγράμματα ψηφιοποίησης για τους δήμους “οι οποίοι έχουν επιλέξει μόνοι τους εφαρμογές και λύσεις οι οποίες κουμπώνουν στις ανάγκες σε σχέση με το αν είναι μικροί ή μεγάλοι δήμοι, ορεινοί ή νησιωτικοί, ώστε να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο, να δώσουν λύσεις σε προβλήματα των πολιτών”.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό “η ψηφιοποίηση δεν είναι να πάρουμε απλά υφιστάμενες διαδικασίες και να τις μετατρέψουμε σε κάτι ψηφιακό. Αυτό που θα γίνει μέσα στο 2024 είναι, ότι δεν θα στέλνουμε καν ψηφιακά πιστοποιητικά γιατί και αυτό θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει ψηφιακή γραφειοκρατία. Αλλά (αντ’ αυτού), μια αποδοχή μας να μπορεί να προχωρήσει μια υπόθεσή μας στο Δημόσιο”, εννοώντας ότι μέσω διαδικασίας απλής ψηφιακής έγκρισης του ενδιαφερόμενου πολίτη, τα απαραίτητα για κάθε συναλλαγή του με το Δημόσιο στοιχεία που υπάρχουν σε μητρώα, να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Καμία δημοσίευση για προβολή