Ψηφιακό Ευρώ: Τα υπέρ και κατά στον δρόμο που χάραξε η Κίνα

 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Προχωρά ο σχεδιασμός για την έκδοση ψηφιακού ευρώ από την ΕΚΤ: Πολίτες και επιχειρήσεις της Ε.Ε εφόσον εγκριθεί ο σχεδιασμός θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο από το 2022. Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι ένα νέο νόμισμα ούτε θα υποκαταστήσει τα μετρητά, πρόκειται  απλά  για μια εναλλακτική μορφή πληρωμών μέσα από την οποία το κόστος συναλλαγών θα είναι μειωμένο και οι μεταφορές-πληρωμές θα πραγματοποιούνται γρηγορότερα. Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα αλλάξει στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα την νομισματική πολιτική της Ε.Ε αν η ζήτηση του είναι έντονη.

Χειρισμοί ακριβείας: H EKT επεξεργάζεται το σχέδιο για το ψηφιακό ευρώ με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρησιμοποιηθεί για κερδοσκοπία όπως συμβαίνει με άλλου είδους ψηφιακά νομίσματα. Για αυτόν τον λόγο θα είναι ελεγχόμενο το επιτόκιο του αλλά και η ποσότητα που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, ώστε να είναι  και ελεγχόμενη η ισοτιμία του ευρώ καθώς και για να μην υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες.

Η ποσότητα θα είναι ελεγχόμενη για να κρατηθούν οι ισορροπίες της αγοράς: Eίναι πιθανό παρόλα αυτά αν οι πολίτες  αρχίσουν να μετατρέπουν μεγάλο όγκο χρημάτων σε ψηφιακό ευρώ, οι εμπορικές τράπεζες να υπόσχονται θελκτικούς τόκους στους πελάτες τους ώστε να μην αποσύρουν τα χρήματα τους.

Άγνωστο ακόμη παραμένει: Αν η μεταφορά χρημάτων θα συνεπάγεται και μετατόπιση των υποχρεώσεων των εμπορικών τραπεζών σε υποχρεώσεις της ΕΚΤ.

To παράδειγμα της Κίνας: Το ψηφιακό νόμισμα είναι κάτι το οποίο ήδη το έχουμε δει. Πρόσφατα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κυκλοφόρησε το ψηφιακό Yuan το οποίο άρχισε να σχεδιάζει το 2016. Σκοπός της είναι να καινοτομήσει ώστε να  ανταγωνιστεί το δολάριο των  ΗΠΑ και να  μειώσει της εξάρτησης της  από αυτό. Το ψηφιακό Yuan έχει βρει ανταπόκριση στον εμπορικό κόσμο, ωστόσο υπάρχουν και ανησυχίες οι οποίες επικεντρώνονται στο απόρρητο των δεδομένων. Η ανάπτυξη του ψηφιακού Υuan μπορεί να μην αποδώσει στις συναλλαγές Κίνας – Δύσης ή Αμερικής. Το πιθανότερο είναι  ότι η διακίνηση του  θα είναι εντονότερη στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή