Ψηφιακός Βοηθός τεχνητής νοημοσύνης στο gov.gr – Θα παρέχει αναλυτική καθοδήγηση ενεργειών για κάθε αίτημα πολιτών

Με το νέο myWallet δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται πιστοποιητικά από το Δημόσιο για το Δημόσιο, αλλά ούτε και να διακινούνται ψηφιακά τα ίδια έγγραφα, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν απαιτούνται.

Ψηφιακός Βοηθός θα τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα, ως μια πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην εγχώρια ψηφιακή διακυβέρνηση μέσω gov.gr. Στην πράξη, ο “Ψηφιακός Βοηθός” θα καθοδηγεί τον πολίτη για όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρωθεί το αίτημα που επιδιώκει, το οποίο ο πολίτης μάλιστα θα αναφέρει στον Ψηφιακό Βοηθό διαζευκτικά πληκτρολογώντας ή εκφωνόντας το.

Αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) για την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά στην νέα έκδοση του ψηφιακού πορτοφολιού myWallet, ο υπουργός ανέφερε πως αυτό θα περιλαμβάνει κάρτα ανεργίας, κάρτα δακτυλίου για όσους κινούνται στην Αθήνα, το σχετικό πιστοποιητικό για ανθρώπους με αναπηρία, ενώ σταδιακά θα μπει και το φοιτητικό πάσο, αλλά και επαγγελματικές ιδιότητες. Προσεχώς, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα εμπερικλείει και πακέτο υπηρεσιών που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως την άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και άλλα, “ενώ πολύ σύντομα θα ξεχάσουμε την έννοια του πιστοποιητικού, καθώς, χάρις στην αναβάθμιση του wallet, θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών χωρίς την ανάγκη διακίνησης αρχείων pdf”.

Όπως εξήγησε ο κ.Παπαστεργίου, με το νέο myWallet δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται πιστοποιητικά από το Δημόσιο για το Δημόσιο, αλλά ούτε και να διακινούνται ψηφιακά τα ίδια έγγραφα, ενώ ο πολίτης θα δίνει μόνο την έγκρισή του ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν απαιτούνται.

Κάθε μέρα ψηφιοποιούμε νέες υπηρεσίες μεταξύ αυτών και ο “Ψηφιακός Βοηθός”, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε, ότι πλέον στόχος είναι, αφού διασυνδέθηκαν όλα τα συστήματα του Δημοσίου, να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια τους στην επόμενη φάση. “Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος κάποια υπηρεσία να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης, όταν τα συγκεκριμένα υπάρχουν στα συστήματα του Δημοσίου”.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα που έχουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από προγράμματα του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ευρυζωνικότητα προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ τόνισε και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την απαραίτητη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας.

Αναγκαία η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων

Οι μικρομεσαίοι περιμένουν περισσότερα προγράμματα μέσω των οποίων θα μπορεί να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των ΜμΕ και των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή. Επιπλέον, επεσήμανε, ότι οι επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ιδιαίτερα στον τομέα της Δικαιοσύνης.

“Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, είναι όπλα που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Επίσης, κάθε βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, έχει μεταξύ άλλων, θετικό αποτύπωμα και στην πορεία του επιχειρείν”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, προσθέτοντας, ότι το υπουργείο μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμμαχος και στην αξιοποίηση από πλευράς επιχειρήσεων, των μεγάλων δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο ίδιος επεσήμανε, ότι το ΕΕΑ έχει πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και δίνει ιδιαίτερη ευαισθησία στον εκσυγχρονισμό των μελών του, ενώ πρόσθεσε πως ήδη “τρέχει” το έργο ΕΠΑΔ (Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών) για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αφορά στην καταγραφή και στην απλούστευση διαδικασιών και την καταχώρηση τους στο σύστημα ΜΙΤΟΣ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε ιδιαίτερα το θέμα της διασυνδεσιμότητας και της ασφάλειας των ψηφιακών συναλλαγών.

Καμία δημοσίευση για προβολή