Αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και επιδιώκει την ανάκαμψη με τη συγκρότηση νέων συμμαχιών ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αγκαλιά με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο

 

Με διαφορετικά μηνύματα και διαφορετικές κοινωνικές συμμαχίες ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διασώσει την κυβέρνησή του αλλά και το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή, που απειλούνται με άρση της λαϊκής εμπιστοσύνης σε 6+1 ημέρες.

Κυνηγώντας το αποτέλεσμα που πέτυχε στις Ευρωεκλογές του 2014 (26,6%) και ελπίζοντας ότι η ΝΔ δεν θα ξεπεράσει το 30%, ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο να παραμείνει στην εξουσία με μία «διαχειρίσιμη ήττα». Την ίδια στιγμή, οι τρείς τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία από 5,8 έως 8,6%, ποσοστά που, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα επιτρέψουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις αυτές. «Το ποιος θα κυβερνά θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι δημοσκόποι» είπε χθες σε συγκέντρωση οπαδών του στον Πειραιά. Και επιδιώκει την ανατροπή της «παράστασης νίκης» της ΝΔ με τη συγκρότηση νέων συμμαχιών, προσφεύγοντας  σε ετερόκλητες ομάδες συμφερόντων και γνωστές για την πολιτική περιπλάνησή τους φιγούρες της πολιτικής σκηνής.

Αυτό το «πολύπλευρο» πολιτικό άνοιγμα, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού, υπουργός ο ίδιος, Γιώργος Τσίπρας το περιγράφει ως  «ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία ζυμώσεων και μετασχηματισμών που είναι αναγκαίοι για να μπορέσουν να συνενωθούν σε ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αλλαγής σελίδας».

Στο «ρεύμα» αυτό και υπό το βλέμμα, από το υπερπέραν, του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, «όλοι οι καλοί χωράνε». Από τα αζήτητα του ΠΑΣΟΚ (Μωραϊτης, Ραγκούσης, Τζουμάκας κλπ) μέχρι τους «Καραμανλικούς» (τύπου Αντώναρου και Παπακώστα). Από τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ (Κουντουρά και Χρυσοβελώνη) μέχρι τους μετακινούμενους «πρόθυμους αριστερούς» (Δανέλης, Μπίστης, Ραγκούση), τους εκπροσώπους της «έντιμης ιδιοτέλειας» (Θεοχαρόπουλους) αλλά και τους υπηρέτες της δεξιάς του Κυρίου ( όπως ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γιώργου Βασιλείου). Και βεβαίως τα «ιερά τέρατα» των συντεχνιακών αγώνων, όπως ο «παντός καιρού και καταστάσεων» Θύμιος Λυμπερόπουλος, που υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό να κάνει τα ταξί εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώντας ότι τα πρόσωπα αυτά συμβολίζουν την προσέγγιση της «πρώτης φοράς» με ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας – τα οποία αποδέχονται τις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης –  ο κ. Τσίπρας οικοδομεί ένα «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και απειλεί το «παλιό» στην πολιτική ζωή, με πρόβα τζενεράλε τις Ευρωεκλογές.

Μόνο πρόβλημα – διόλου αμελητέο – σε αυτό το σχεδιασμό του πρωθυπουργού είναι τα … γεγονότα. Η εμπειρία από τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του φαίνεται πως θα βαρύνει στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι για πρώτη φορά από το 2015, καλούνται να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή