Ψυχρολουσία του Έντι Ράμα στις Βρυξέλλες. Στοπ από Μητσοτάκη στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας

Ψυχρολουσία του Έντι Ράμα στις Βρυξέλλες. Στοπ από Μητσοτάκη στην Αλβανία

Η Ελλάδα θεωρεί το ζήτημα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και συνεπώς δεν θα συναινέσει στην ουσιαστική πρόοδο των ενταξιακών συζητήσεων της γειτονικής χώρας με τις Βρυξέλλες.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στην έδρα της ΕΕ, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη. “Δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ΕΕ”, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Λύστε το θέμα του Μπελέρη και βλέπουμε…”

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την προσδοκία να ανοίξουν σύντομα το πρώτο διαπραγματευτικό τους κεφάλαιο στις Βρυξέλλες. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που «μπλοκάρουν» την έναρξη αυτής της διαδικασίας,καθώς και τη σύγκληση της δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε ότι «αύριο (σήμερα) θα έχουμε μια συζήτηση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη για τα θέματα αυτά».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να εκφέρει την προσωπική του άποψη. Είναι δηλαδή υπέρ της προόδου, που πρέπει να επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και ελπίζει ότι «θα μπορέσουμε να λύσουμε τις εκκρεμείς δυσκολίες».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το σημερινό μήνυμα είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς υπάρχει πλέον μια μεγαλύτερη από κοινού επιθυμία τόσο των κρατών-μελών όσο και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών να προχωρήσει η διαδικασία της διεύρυνσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει επιθυμία να λυθούν –όπως ανέφερε– οι δυσκολίες.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή