Πτώση την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο . Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στις 924,42 μονάδες

Ημέρα διόρθωσης η Τρίτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες  η εβδομάδα. Το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος δεν επέτρεψε στους αγοραστές να συντηρήσουν τις άμυνες στη ζώνη των 930 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,09% στις 924,42 μονάδες, με τον τζίρο να αυξάνεται στο τέλος στα 90 εκατ., καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να «μαζέψουν» το ενδοσυνεδριακό -1,75%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έχασε 1,9%.

Η επιδείνωση του ευρωπαϊκού κλίματος λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που εμφάνισε η οικονομία της Γερμανίας, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, καθώς επανέρχεται το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη. Δηλαδή χαμηλοί ή και μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με ταυτόχρονο υψηλό πληθωρισμό, ένα φαινόμενο που αντιμετώπισε η Ιαπωνία επί μία 20ετία τα προηγούμενα χρόνια.

Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε μια τέτοια παγίδα, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ρυθμοί ανάπτυξής της θα είναι ισχυροί και το 2022. Ωστόσο, αυτό που θα την επηρεάσει είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα τον έλεγχο των τιμών καταναλωτή, η οποία είναι και ο καταστατικός της στόχος. Και αν συμβεί αυτό θα υπάρξει σύσφιξη της πολιτικής της, κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Σε επίπεδο τίτλων, η Jumbo υποχώρησε κατά 3,13%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil, την Aegean, τον ΟΠΑΠ, τη Λάμδα, τον Titan, την Coca Cola, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, την Alpha Bank και τη ΓΕΚ Τέρνα, να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕλλάκτωρΣαράντης και Εθνική. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +1,89%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή