PwC: Οι μισοί Έλληνες CEOs θεωρούν την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση ως σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους

5 κίνητρα για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις,να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να μπουν στο Χ.Α.

Σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας PwC, η οποία διεξάγεται ετησίως πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μεταξύ 1400 κορυφαίων μάνατζερ από 91 χώρες, ο ένας στους τρεις εξ αυτών πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύει την δημοσκόπηση, οι Γερμανοί είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι, λόγω των εμπορικών διαμαχών και του Brexit. Αντίθετα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, οι μη Γερμανοί διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένουν αισιόδοξοι για την εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, περίπου το 30% των μάνατζερς που ερωτήθηκαν, πιστεύουν ότι θα σημειωθεί κάμψη της ανάπτυξης το επόμενο 12μηνο και μάλιστα κατά 6 φορές σε σχέση με πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της PwC, Μπομπ Μόριτζ, ως κύριες αιτίες προβάλλονται οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, τον οποίο οι CEOs δεν μπορούν να ελέγξουν, πολιτικά γεγονότα στην ΕΕ όπως το Brexit, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη επιδείνωση της ψυχολογίας, συναντάται στους  CEOs της Βόρειας Αμερικής, όπου η αισιοδοξία μειώθηκε από 63% το 2018 σε 37% φέτος. Μέρος της κάμψης μπορεί να εξηγηθεί από την πτώση του ενθουσιασμού για τις οικονομικές πολιτικές που προέρχονται από την Ουάσινγκτον.

Σημαντική μείωση της αισιοδοξίας για βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων

Μειωμένη είναι η αισιοδοξία αναφορικά και με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 23% των Ελλήνων CEO που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν «ιδιαίτερα αισιόδοξοι» για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους στους επόμενους 12 μήνες, ενώ σε βάθος τριετίας το ποσοστό αυξάνεται σε 36%.

Υπό αυτό το πρίσμα, για την ενίσχυση των εσόδων της φετινής χρονιάς οι διευθύνοντες σύμβουλοι σκοπεύουν να στηριχθούν κατά κύριο λόγο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών (77%) και στη οργανική ανάπτυξη (79%).

[more]

Παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη

Η διαχείριση του λαϊκισμού που έχει σημειώσει άνοδο στις αγορές που συμμετέχουν στην έρευνα και οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο 2 από τις σημαντικότερες απειλές για την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς (54%) διευθύνοντες συμβούλους που συμμετείχαν στην έρευνα κατέταξαν την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση ως την σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο ο δείκτης έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2017 (81%)

Σύμφωνα με τον Μάριο Ψάλτη, CEO PwC Greece: «Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανταγωνιστικές είναι εκείνες που θα δουν τη λειτουργία τους ως μέρος μια διεθνούς μεταβαλλόμενης αγοράς η οποία διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες τάσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση απαιτείται επαναπροσδιορισμός της εταιρικής κουλτούρας και εστίαση στη μεγάλη εικόνα. Η τεχνολογία γίνεται αρωγός προσφέροντας ευκαιρίες.

Οδηγεί ωστόσο και σε έλλειψη δεξιοτήτων που είναι εμφανής και στην Ελλάδα καλώντας τις επιχειρήσεις για τοποθέτηση του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης, υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τους CEO των ελληνικών επιχειρήσεων όταν σε διεθνές επίπεδο το βλέμμα έχει στραφεί στο κενό δεξιοτήτων των εργαζομένων. Απαιτείται λοιπόν, προσαρμογή του φορολογικού πλαισίου και μετάβαση σε ένα δίκαιο και σταθερό μοντέλο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή