Ενεργειακή κρίση: Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο της Κομισιόν για την ακρίβεια. “Πλαφόν υπό συνθήκες και με χρονικό όριο”

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν άμεση ανθρωπιστική παύση του πολέμου στη Γάζα

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.Σύμφωνα με πληροφορίες (Σκάϊ), το τελευταίο σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20 Οκτωβρίου, βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

Οι τέσσερις άξονες του Σχεδίου της Κομισιόν

Κατά τις ίδιες πηγές, ο  πρώτος άξονας  αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου μια πλατφόρμα δηλαδή που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να προμηθεύεται σε ευρωπαϊκή βάση φυσικό αέριο.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει την διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές και αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργήσει και ως προστατευτικό δίχτυ για τα πιο μικρά κράτη- μέλη  που είιναι πιο αδύναμα ως αγοραστές .

Μηχανισμός αλληλεγγύης – μείωση ζήτησης 

Ο δεύτερος άξονας αφορά ένα μηχανισμό αλληλεγγύης.

Αν υπάρξει ένα κράτος μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεμείνει δηλαδή από φυσικό αέριο τον χειμώνα θα προμηθευτεί από κάποιο άλλο με ένα δίκαιο αντίτιμο.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου . Υπάρχει μια πρώτη απόφαση για μείωση της κατανάλωσης 15% φέτος τον χειμώνα .

Η Κομισιόν συζητά ότι θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα καθιστούσε υποχρεωτικό το πλαφόν.

Ένα δυναμικό πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου 

Ως ύστατο μέτρο η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου , μέτρο το οποίο ζητά η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 τουλαχιστον χώρες που θα έχει χρονικό ορίζοντας της τάξης των τριών μηνών. 

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής. Παρόλο που την ιδέα αυτή υποστηρίζουν πλέον 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία), κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

H Κομισιόν θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών (όπως η Γερμανία) για τον ενεργειακό εφοδιασμό και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη», όπως είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον

Καμία δημοσίευση για προβολή