Πυρηνική απειλή από τη Μόσχα: Άν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα εγκαταστήσει πυρηνικά στο κατώφλι της Ευρώπης

Η Μόσχα απειλεί: Άν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα εγκαταστήσει πυρηνικά στο κατώφλι της Ευρώπης

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε χθες (Πέμπτη) το ΝΑΤΟ ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην Ατλαντική συμμαχία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τότε η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Φινλανδία, η οποία έχει με τη Ρωσία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και η Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Sanna Marin.

  • Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα.
  • Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά την πυρηνική απειλή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πια λόγος για μια Βαλτική “χωρίς πυρηνικά” – όπου η Ρωσία έχει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

«Δεν μπορεί να γίνει πια λόγος για οποιοδήποτε καθεστώς χωρίς πυρηνικά για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Λιθουανίας δήλωσε ότι αυτές οι απειλές της Ρωσίας δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί η Μόσχα έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  • Ο Μεντβέντεφ είπε ότι ελπίζει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα το ξανασκεφτούν. Αν όχι, θα πρέπει στο εξής να ζήσουν με πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους έξω από την πόρτα τους τους, τόνισε με νόημα.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο και μαζί με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων.

Πως σχολιάζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Όταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ρωτήθηκε πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την πιθανή είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπό το πρίσμα των δραματικών προειδοποιήσεων της Μόσχας, δήλωσε ότι δεν υπάεχει αλλαγή στη θέση της Ουάσιγκτον και επανέλαβε ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι μια ανοιχτή πόρτα».

  • “Χωρίς να αναφερθούμε σε συγκεκριμένη χώρα, θεωρούμε ότι η επέκταση μιας αμυντικής συμμαχίας θα έκανε οκαλό στην προώθηση της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νεντ Πράις.

Το ΝΑΤΟ δεν απάντησε αμέσως στην προειδοποίηση της Ρωσίας.

Ωστόσο, η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – που ιδρύθηκε το 1949 για να παρέχει  ασφάλεια ΣΤΗ ΔΎΣΗ έναντι της Σοβιετικής Ένωσης – θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και ενεπλάκη σε δύο πολέμους εναντίον της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στους οποίους έχασε κάποια εδάφη. Την Πέμπτη, η Φινλανδία ανακοίνωσε στρατιωτική άσκηση στη δυτική Φινλανδία με τη συμμετοχή της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Λετονίας και της Εσθονίας.
  • Η Σουηδία δεν έχει κάνει πόλεμο εδώ και 200 ​​χρόνια. Η εξωτερική πολιτική της έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη της δημοκρατίας και του πυρηνικού αφοπλισμού.

Η απειλή του Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ, πρώην λιμάνι του Koenigsberg, πρωτεύουσας της Ανατολικής Πρωσίας, απέχει λιγότερο από 1.400 χλμ. από το Λονδίνο και το Παρίσι και 500 χλμ. από το Βερολίνο.

Η Ρωσία δήλωσε το 2018 ότι είχε αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, το οποίο κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση στη διάσκεψη του Πότσνταμ.

Το Iskander, γνωστό ως SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ, είναι ένα σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Η επίσημη εμβέλειά του είναι 500 χιλιόμετρα, αλλά ορισμένες δυτικές στρατιωτικές πηγές υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή