QatarGate: Πώς η Εύα Καϊλή προσπαθεί να «γυρίσει το παιχνίδι» – Τολμηρή κίνηση από τους δικηγόρους της

Εννέα μήνες μετά το σκάνδαλο QatarGate που ταρακούνησε τους θεσμούς του Ευρωκοινοβουλίου και έστειλε στη φυλακή για αρκετούς μήνες την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, η υπόθεση θα μπορούσε να… καταρρεύσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Αιτία είναι η τολμηρή κίνηση από την πλευρά των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, η οποία ήταν μία εκ των πρωταγωνιστών του QatarGate.

Μετά από έναν αγώνα δρόμου διάρκειας 9 μηνών, οι δικηγόροι της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής προσέρχονται σήμερα στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες όπου ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα θα υποστηρίξουν πως η αστυνομία και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες ενήργησαν παράνομα κατά τη δίωξή της. Αυτή η νομική κίνηση μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την υπόθεση.

Μάλιστα, έχουν την υποστήριξη ακόμη ενός προσώπου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του QatarGate, τον Andra Cozolino, μέλος της Ευρωβουλής.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται ακριβώς ένα χρόνο, μετά την έναρξη της μυστικής έρευνας των βελγικών αρχών για χρηματισμό αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

Ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα οι δύο δικηγόροι της Καϊλη θα ισχυριστούν πως οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία του Βελγίου παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ για την βουλευτική ασυλία τόσο της Ελληνίδας ευρωβουλευτού όσο και άλλων μελών.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του Politico οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτημα για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, το οποίο ενεργοποιεί την εξέταση των κατηγορουμένων από τρεις ανεξάρτητους δικαστές.

Η Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το Δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να μιλήσουν για το θέμα». Υποστηρίζει ότι «η βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Η αιφνιδιαστική παραίτηση τον Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, Michel Claise προκάλεσε ήδη μεγάλο πλήγμα στην έρευνα.

Με την υπόθεση του Qatargate να καθυστερεί, υπάρχει η αίσθηση πως οι κατηγορούμενοι ακόμη και αν αποδειχθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις κυρώσεις.

Τα επιχειρήματα της πλευράς Καϊλή

Αυτό που θα ισχυριστούν οι δικηγόροι της Καϊλή είναι πως πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της — κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα η βουλευτική της ασυλία ήρθη τον Δεκέμβριο, αφού είχε συλληφθεί για μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατέσχεσε τσάντες που περιείχαν περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά.

«Εάν αποφανθούν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Domenico Vincenzo Ferraro, δικηγόρος του Cozzolino που προσκλήθηκε στη συνάντηση.

Δηλώσεις Δημητρακόπουλου

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο ένας εκ των συνηγόρων της κ. Καϊλή, έκανε την εξής δήλωση:

«Θα δώσουμε δικαστική μάχη με τους συναδέλφους μου για να αποδείξουμε ότι η βουλευτική ασυλία της κ. Καϊλή παραβιάστηκε.

Σήμερα στο Εφετείο των Βρυξελλών, όλοι οι εμπλεκόμενοι (σ.σ. της υπόθεσης Qatargate) μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, υπέβαλαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της ποινικής προδιαδικασίας μέχρι σήμερα.

Οι ενστάσεις αυτές στηρίζονται σε δύο πυλώνες:

Ο ένας είναι ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ασυλία που έχει η κ. Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου και αυτό σημαίνει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Η δεύτερη και η βασικότερη ένσταση είναι ότι ο ανακριτής της υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ, είχε σοβαρό κόλλημα για να μην είναι ανακριτής και το απέκρυψε αυτό το κόλλημα στο οποίο συνίσταται στο ότι ο γιος του Κλεζ μαζί με το γιο βασικής υπόπτου και εμπλεκόμενης ευρωβουλευτού είχαν κοινή εταιρεία.

Αυτό πλήττει απόλυτα την αμεροληψία του συγκεκριμένου ανακριτή και θα έπρεπε να είχε δηλώσει αποχή από την πρώτη στιγμή.

Αν αυτά συνέβαιναν στην ελληνική επικράτεια σήμερα θα ήταν κατηγορούμενος.»

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της κ. Καϊλή , υποστηρίζουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις βελγικές Αρχές, ήδη από τον Ιούλιο του 2022 – πολύ πριν τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου – άρα παραβιάστηκε η βουλευτική της ασυλία.

Καμία δημοσίευση για προβολή