“Αγκάθι” το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση – Δημοσκόπηση Metron Analysis : Ισχυρή υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα και αισιοδοξία για την οικονομία

Το μεταναστευτικό προκρίνουν οι πολίτες ως το μεγαλύτερο “αγκάθι” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, πάντως, στη συμπλήρωση 4,5 μηνών από τη συγκρότησή της, εξακολουθεί να απολαμβάνει της ισχυρής εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής».

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης, είναι η αισιοδοξία που επικρατεί στην κοινωνία για τη βελτίωση της οικονομίας, η σταθερά υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο βαθμό δημοφιλίας, στοιχείο που ενδεχομένως αντανακλά τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του προέδρου του να βρουν σταθερό αντιπολιτευτικό βήμα.

  • Τα στοιχεία της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για την κοινωνική αντανάκλαση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, το οποίο, για πρώτη φορά, περνάει στην πρώτη θέση των ιεραρχήσεων της κοινωνίας, (στις αυθόρμητες αναφορές της) αφήνοντας πίσω του την οικονομία και την ανεργία, για τα οποία οι πολίτες αισθάνονται αισιόδοξοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ (49%) δηλώνουν πως ανησυχούν για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα,αναγνωρίζουν ως “το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας” το μεταναστευτικό/προσφυγικό: το 49% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 19% του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% του ΚΙΝΑΛ, το 17% του ΚΚΕ, το 34% του ΜέΡΑ25. Η ανησυχία των πολιτών είναι εντονότερη σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως τα νησιά του Αιγαίου όπου το ποσοστό αγγίζει το 45%.

Παραμένει το γενικό κλίμα αισιοδοξίας

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να έχει ακόμη επιπτώσεις στην κυβερνητική “ισορροπία”, υπό την έννοια ότι δεν δείχνει να επηρεάζει το γενικό κλίμα αισιοδοξίας και στήριξης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

  • Ειδικότερα, το 53% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 41% πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες.

Ισχυρή υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της Αξιωματικής      αντιπολίτευσης καταγράφει η έρευνα της Metron Analysis

 

Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη, καθώς εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό θετικής αποδοχής 64%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην τρίτη θέση με 38% και η Φώφη Γεννηματά στη δεύτερη, με 39%.

Το 64% των πολιτών θεωρεί επιτυχημένο τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 25% θετικών γνωμών ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 45%, έναντι του 16% που επέλεξε τον κ. Τσίπρα.

Πρόθεση ψήφου: στις 16,3 μονάδες η διαφορά

Αν και 4,5 μήνες μετά τις εκλογές, το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου είναι δημοσκοπικά διαδικαστικού και πολιτικά θεωρητικού χαρακτήρα, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στις 16,3 μονάδες, (με ποσοστά 37,6% έναντι 21,3% αντιστοίχως).

Σταθερό είναι το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, με 6,2%. Στο ποσοστό του παραμένει και το ΚΚΕ με 4,8% καθώς και το ΜέΡΑ25 με 3,8%. Μικρή άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση που από 3% ανέβηκε σε έναν μήνα στο 4,2% ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος αύξησε το ποσοστό δημοφιλίας του από 22% σε 25%, τάση που αποδίδεται στη μετακίνηση “δυσαρεστημένων” δεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ.

Έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική περίοδος

Με βάση όσα εκτέθηκαν, τα κόμματα και η ηγεσία της αντιπολίτευσης φαίνεται να δυσκολεύονται να βρούν το βηματισμό τους.

Σύμφωνα με ανάλυση του επικεφαλής της Metron Analysis Στράτου Φαναρά, που συνοδεύει τη δημοσκόπηση, “οι πρώτοι τέσσερις μήνες (διακυβέρνησης) δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική περίοδος με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Η ΝΔ και ιδεολογικά η Κεντροδεξιά κυριαρχούν έχοντας κερδίσει και τη ‘μάχη’ του Κέντρου
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Αριστερά και τη Κεντροαριστερά, αλλά φαίνεται να χάνει δυνάμεις συγκριτικά με το ποσοστό που κατέγραψε στις εκλογές και να επιστρέφει στα ποσοστά των Ευροεκλογών.
  • Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί δυνάμεις στην Κεντροαριστερά, ενώ πιέζεται στο χώρο του Κέντρου από την ισχυρή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στον χώρο αυτόν.
  • Το ΚΚΕ μάλλον ενισχύεται οριακά κρατώντας σημαντικές δυνάμεις στην Αριστεράμετά και από την κάμψη μικρότερων εξωκοινοβουλευτικών σχηματισμών.
  • Τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜέΡΑ25 διατηρούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις εκλογές, ενώ δείχνουν τάσεις ανόδου της τάξεως μια περίπου ποσοστιαίας μονάδας”

Ο κ. Φαναράς σημειώνει ότι “το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση και το κόμμα τρης ΝΔ. Περίπου με το τέλος του έτους θα λήγει και η λεγόμενη μετεκλογική “περίοδος χάριτος” και από τις επιδόσεις στις αρχές του νέου έτους θα φανεί αν έχει αρχίσει να εμπεδώνει μια μακρά περίοδο ηγεμονίας ή αν αντίθετα θα διαψεύσει τις σημερινές προσδοκίες και θετικές αποτιμήσεις”

 

Καμία δημοσίευση για προβολή