“Άπιαστοι” οι στόχοι μείωσης των “κόκκινων” δανείων των συστημικών τραπεζών

Η μεγάλη πρόκληση των “κόκκινων” δανείων είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο στην επιβίωση των τραπεών αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Πίσω από την πτώση των τραπεζικών μετοχών βρίσκεται η διογκούμενη ανησυχία για το εάν οι τράπεζες θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs.) και να εξισορροπήσουν έτσι τους ισολογισμούς τους.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους  – που σήμερα είναι  88,6 δισ. ευρώ – κατά 53,6 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πετύχουν ετήσια μείωση 17,8 δισ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί,  στο επόμενο βήμα, το 2022, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον στα 17,7 δισ. ευρώ, με επιθυμητή την αποκλιμάκωσή τους στα 10,6 δισ. ευρώ.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζητά περαιτέρω μείωση των “κόκκινων” δανείων το 2022, ώστε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) να πέσει κάτω του 10%, από 9% έως ιδανικά 6%.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια και με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αγγίζοντας το 49% του συνόλου των δανείων, με ποσοστό κάλυψης στο 49%.

Είναι χαρακτηριστικό της γκρίζας εικόνας των τραπεζών το γεγονός ότι τα συνολικά δάνεια των τραπεζών μετά τις προβλέψεις, διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο 2018 στα 144 δισ. Ευρώ, όσα και οι καταθέσεις των πελατών τους. 

Καμία δημοσίευση για προβολή