“Ξέφυγε” το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξαιτίας της μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 4%-5% του ΑΕΠ,

Την ανησυχητική πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε και το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του. Εκτίμησε ότι θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,6% το 2020, όταν τον Οκτώβριο τοποθετούσε το φετινό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μόλις στο 0,4% του ΑΕΠ.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 2,9% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.

Αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο σε επίπεδα-ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας, που οφείλεται όχι μόνο στην άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων αλλά και στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ξένων προϊόντων που εκτοπίζουν τα αντίστοιχα ελληνικά, αποκάλυψαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα και καταγράφουν νέα συνεχιζόμενη διεύρυνση των εισαγωγών εμπορευμάτων σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από την αύξηση των εξαγωγών της χώρας. Παράλληλα, δείχνουν με δραματικό τρόπο το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που έχει ως αποτέλεσμα ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικού εισοδήματος που ενισχύεται από τα επιδόματα και τις προεκλογικές παροχές να κατευθύνεται σε εισαγωγές.

Το α’ τρίμηνο του 2019 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας διευρύνθηκε σημαντικά συνεχίζοντας την έντονα αυξητική τάση που καταγράφηκε το 2018. Το έλλειμμα ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 420 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε νέα σημαντική αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα σημειώθηκε και αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών (πλην καυσίμων και πλοίων) σημείωσε αύξηση κατά 6% και έφτασε τα 10,02 δισ. ευρώ έναντι 9,4 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 8,8 δισ. του 2017. Οι εξαγωγές προϊόντων διευρύνθηκαν επίσης, όχι όμως σε βαθμό που να καλύψουν την αύξηση των εισαγωγών. Παρουσίασαν αύξηση κατά 4,3% και έφτασαν τα 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 4,7 δισ. του 2017.

Την κατάσταση σώζει για ακόμα μία φορά το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, το οποίο παρουσίασε άνοδο χάρη στη βελτίωση πρωτίστως στη ναυτιλία, ενώ με εντυπωσιακή αύξηση 37,2% τρέχουν στο τρίμηνο οι εισπράξεις από τον τουρισμό, εξέλιξη που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις δεν πρόκειται να συνεχιστεί για το σύνολο της τουριστικής περιόδου, όπου υπάρχει εκτίμηση στην καλύτερη περίοδο για οριακή άνοδο.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή