“Ναι” στο Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 από την Κομισιόν-Ανεβάζει ψηλά τον πήχη η Αθήνα για ανάπτυξη και έσοδα

Η Ελλάδα και οι άλλοι 11 του

Με αναθεωρημένους στόχους για την εισπρακτική επιτυχία κάποιων μέτρων κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, με την κυβέρνηση να επιμένει στην πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,8% το 2020 (παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ – που  χαμηλώνει τον πήχυ στο 2,2% ) και να αναπροσαρμόζει οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, τοποθετώντας το στο 3,6% του ΑΕΠ.

Στην Αθήνα, επικρατεί ικανοποίηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Ελένη Βαρβιτσιώτη ), η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο Προυπολογισμού, κάτι που πρακτικά “λύνει” τα χέρια της κυβέρνησης. Οι Θεσμοί αποδέχονται την ελληνική άποψη ότι με την επίτευξη υπερπλεονάσματος θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και πρόσθετες παροχές, οι οποίες θα εξειδικευθούν στη συνέχεια.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων και διαπραγμάτευσης που θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, που αναμένεται η έκδοση του πορίσματός της Κομισιόν.

Σύμφωνα τις παραπάνω  πληροφορίες προερχόμενες από  εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες να επιτευχθούν.

  • «Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν εκτενώς συζητήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιτευχθούν. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις» λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του εκπροσώπου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα έχει παρουσιάσει την γνωμοδότησή της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης όπως καθορίζει ο κανονισμός.

Αναθεωρημένοι οι στόχοι στο σχέδιο προϋπολογισμού

Το σχέδιο που υποβλήθηκε στην ΕΕ και για τον οποίο υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2020, έναντι πλεονάσματος 3,56% του προσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το μακροοικονομικό σενάριο παραμένει αμετάβλητο, με την κυβέρνηση να αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, όταν οργανισμοί όπως το ΔΝΤ βλέπουν ανάπτυξη 2,2%.

Μικρές αλλαγές έχουν επέλθει στις παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος 1,2 δισ. ευρώ, με το νέο σχέδιο που υποβλήθηκε στην ΕΕ να έχει κάποιες αλλαγές στα αναμενόμενα έσοδα.

Το νέο σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ προβλέπει:

Έσοδα 557 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Έσοδα 73 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχήματος.
Aπό την επισκόπηση εσόδων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έσοδα 134 εκατ. ευρώ.
Aπό την επισκόπηση δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εξοικονομήσεις 50 εκατ. ευρώ.
Από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων Γενικής Κυβέρνησης εξοικονομήσεις 123 εκατ. ευρώ.
Αύξηση εσόδων 60 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB).
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία κατά 142 εκατ. ευρώ, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες.
Έσοδα 50 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Καμία δημοσίευση για προβολή