“Πακέτο” στην επόμενη κυβέρνηση στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις…

Εκτός χρονοδιαγράμματος η πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ξεθωριάζοντας έτσι όλο το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που θα μεταφερθούν «πακέτο» στην επόμενη κυβέρνηση.

Μαζί με την ΔΕΗ, ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ χάνουν το στοίχημα της πώλησης των μεγάλων και κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων, ενώ η περίπτωση της ΔΕΠΑ είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Οι καθυστερήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την προκήρυξη του διαγωνισμού αποδίδονται στην κωλυσιεργία της διοίκησης να προχωρήσει τη διάσπαση της υφιστάμενης ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και στην πρόσληψη των 200 περίπου συμβασιούχων στις θυγατρικές του ομίλου.

Ειδικότερα, για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, πληροφορίες των μετόχων αναφέρουν ότι η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων σχετίζεται με την ελλιπή προετοιμασία και τεκμηρίωση τόσο σε σχέση με το μεταφερόμενο προσωπικό στην ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και με το ακριβές ποσό από τα διαθέσιμα της υφιστάμενης ΔΕΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο ζητούν διαβεβαιώσεις για την βιωσιμότητα των δύο νέων εταιρειών που θα προκύψουν και αναμένουν τεκμηριωμένες προτάσεις.

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα της διοίκηση και για την πρόσληψη των 200 περίπου συμβασιούχων της ΔΕΠΑ. Από τη μία έχει διαβεβαιώσει τις συνδικαλιστικές ενώσεις των συμβασιούχων για την πρόσληψή τους κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ. Απ’ την άλλη όμως πετάει το μπαλάκι της πρόληψης στις διοικήσεις των θυγατρικών της ΔΕΠΑ, Αέριο Αττικής ΑΕ, Εταιρεία Διανομής Αττικής και ΔΕΔΑ.

Στην αγορά ενέργειας υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ και η πορεία της ιδιωτικοποίησης που έχουν “κολλήσει”.

Όπως τονίζουν παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα θέματα που συνδέονται με το μέλλον της επιχείρησης στην ελληνική αλλά και την διεθνή αγορά αερίου αλλά και με την συρρίκνωση του μεριδίου της στη εγχώρια αγορά που υπολογίζεται να πέσει στο 50% το 2019, χωρίς η διοίκηση της εταιρείας να εμφανίζεται να ανησυχεί.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή