“Στον κάδο των αχρήστων” στέλνει τις εκτιμήσεις Κλάους Ρέγκλινγκ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος…

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσα είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η χώρα χρεώθηκε με 100 δισ. ευρώ επί υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντα μάλιστα πων εάν τον είχε φοιτητή, θα τον έκοβε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα που – όπως είπε – «κυβερνούσαν επί 35 χρόνια μας φέρανε στην χρεοκοπία». «Το μόνο σίγουρο είναι ότι την περίοδο 2010-2015 χάσαμε 24% του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει ένα αριθμό και να χτυπήσει την κυβέρνηση, ««Ούτε καν για τον κάδο των αχρήστων δεν είναι η εκτίμησή του, δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι βλέπει πραγματικό κίνδυνο «να πάμε πίσω στην υγεία, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην αξιοπρέπεια της εργασίας» και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει πάρα πολύ καλά αυτό» ενώ παραδέχτηκε ότι ήταν «Λάθος που δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να τη μεταμορφώσουμε, όταν θες πιο γρήγορα να πάρεις μια σύνταξη, ένα επίδομα. Κάναμε δημόσια διοίκηση με μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολύ λιγότερα απ’ ό,τι έπρεπε».

Για την «τρύπα» που εντοπίζει η Κομισιόν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, λόγω των παροχών και των 120 δόσεων τόνισε ότι: «Είναι σαφές ότι δεν έχει δίκιο η Κομισιόν. Πρέπει ο ελληνικός λαός να δει ποιους εμπιστεύεται: αυτούς που επιβεβαιώθηκαν ή αυτούς που λένε τα ίδια που έλεγαν πέρσι, πρόπερσι και παραπρόπερσι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι: «Δεν είναι από τις πιο αυστηρές εκθέσεις. Λέει και θετικά πράγματα, αλλά λέει και για τον κίνδυνο του στόχου. Έχουμε περάσει απ’ αυτό το πρόβλημα πολλές φορές. Για τρία συνεχή χρόνια μας έλεγαν ότι δεν θα φτάσουμε στον στόχο και μας ανάγκαζαν να περιμένουμε στο τέλος του χρόνου, για να δούμε τι είναι το υπερπλεόνασμα και να το ξοδέψουμε με μέρισμα. Αυτό είναι κακή μακροοικονομική πολιτική επειδή περιορίζει την ανάπτυξη και κακή κοινωνική πολιτική. Τώρα πάμε με μόνιμα μέτρα».

[more]

Μιλώντας για το αφορολόγητο, τα αντίμετρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα ο υπουργός οικονομικών είπε : «Το καλοκαίρι του 2017 το ΔΝΤ μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα – αντίμετρα 1% για το 2019 και για το 2020. Μετά φάνηκε ότι το ΔΝΤ είχε άδικο. Το 2018 προχωρήσαμε και κάναμε ένα κομμάτι των αντιμέτρων, το ίδιο κάναμε και το 2019. Δηλαδή μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αυξήσαμε το επίδομα παιδιού. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχει ήδη νομοθετηθεί. Το επίδομα στέγασης που είναι πολύ σημαντικό αντίμετρο έχει μπει στη ζωή των ανθρώπων».

Παράλληλα υποστήριξε ότι: «Έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων ή ήταν στο πακέτο που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο για το 2020. Αφαιρούμε κάποια και βάζουμε κάποια άλλα. Για παράδειγμα, υπάρχει η μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, μειώνουμε λιγότερο κάποιους φόρους και βοηθάμε τις επιχειρήσεις με άλλους τρόπους. Ανακοινώσαμε τα μέτρα μειώνοντας και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ. Η ΝΔ μας λέει θα γίνουμε κυβέρνηση, θα φτιάξουμε την αξιοπιστία μας και μετά θα κάνουμε μειώσεις των στόχων. Εμείς έχουμε ήδη αξιοπιστία και μειώνουμε τον στόχο από το 2020» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση συνειδητά δεν έδωσε μέχρι πρότινος προτεραιότητα στη μεσαία τάξη: «Τρία χρόνια ήμασταν σε πρόγραμμα που δεν ήταν ιδιοκτησία μας. Προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οσο πάμε μπροστά, προσπαθούμε να βοηθάμε και τη μεσαία τάξη». Πιστεύει δε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αναστρέψιμο, γιατί το διακύβευμα στις εθνικές κάλπες είναι διαφορετικό, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή