“Το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης είναι πρόσκαιρο” υποστήριξε ο πρωθυπουργός

 

Το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης είναι πρόσκαιρο υποστήριξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως είπε, (η στάση της) «εκ του αποτελέσματος καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων». «Η πατρίδα μας έκανε το αποφασιστικό βήμα ώστε να πάρει ξανά τις τύχες της στα χέρια των ανθρώπων της», τόνισε.

Στρέφοντας το βλέμμα στην εξωτερική πολιτική , ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη».Και εξαπέλυσε  σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης:

«Για παράδειγμα, στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών μας που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν, χωρίς καμία κατηγορία, από τον περασμένο Μάρτιο στην Τουρκία, ακούσαμε πολλά από μια αντιπολίτευση που φυσικά έσπευσε να κάνει σπέκουλα και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.  Φτάσαμε όμως στο σημείο να ακουστεί από στέλεχος της, η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής.  Λες και η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία έχει αποφανθεί σχετικά, είναι υπηρεσία υπό τον Πρωθυπουργό ή τον ΥΠΕΞ και μπορεί να εντέλλεται ανάλογα με τις επιθυμίες τους».

“Έχασαν τη μιλιά τους”

«Δεν ξέρω, ίσως αυτή την εικόνα έχουν από την εμπειρία τους στην κυβέρνηση τα στελέχη της ΝΔ. Αυτά όμως, όχι απλά δεν ισχύουν πια. Είναι, επαναλαμβάνω, ντροπή. Γι’ αυτό και όταν επέστρεψαν οι στρατιωτικοί μας, μετά από διαρκείς και συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οπαδοί των παζαριών, έχασαν τη μιλιά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε πως πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επανέλαβε πως η κυβέρνηση ακολούθησε την εθνική γραμμή στη διαπραγμάτευση και κατηγόρησε εμμέσως τα στελέχη της ΝΔ ότι «έχασαν τη μιλιά τους, αφού άλλαξαν καμιά 20αριά φορές στάση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, σύνθετη ονομασία και γραμμή κυβέρνησης Καραμανλή. Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, εθνικιστικά παραληρήματα και επιχειρήματα Χρυσής Αυγής».

«Κάποιοι δεν χαίρονται»

[more]

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας και αναφερόμενος στα θέματα της οικονομία, υπογράμμισε ότι «δεν είναι όλοι χαρούμενοι που τελειώσαμε με τα μνημόνια».

«Υπάρχουν αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα επιβάλλοντας πολιτικές ακόμα και πέρα από όσα ζητούσαν κατά καιρούς οι δανειστές. Αυτοί που σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, ξεσπάθωναν υπέρ των πλέον ακραίων απόψεων που εξέφραζε κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ. Αυτοί που το πολιτικό τους πρόγραμμα είναι η συντριβή της εργασίας, η καθήλωση των μισθών, οι απολύσεις, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η φοροασυλία του πλούτου. Είναι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη τελικά κανένα ξένο τεχνοκράτη για να συνεχίσουν το μνημόνιο» είπε και συνέχισε απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τις ιδέες της Αριστεράς:

“Για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν ευλογία”

«Και όντως, για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία.  Ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια. Και σήμερα, όχι απλά υπερασπίζονται τα πεπραγμένα τους, για τα οποία τους έστειλε ο ελληνικός λαός στην αντιπολίτευση, αλλά υπόσχονται ακόμα χειρότερα. Παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν. Να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά. Απόψεις και ιδέες που γυρνάνε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και που δε μπορούν να έχουν σχέση με ένα δημοκρατικό κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης αλλά αρμόζουν σε κάποιο περιθωριακό ακροδεξιό μόρφωμα».

Ο νόμος Κατρούγκαλου

Απαντώντας στη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Ποιο νόμο, όμως, να πρωτοξηλώσει ο κ. Μητσοτάκης; Για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία; Για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ; Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Για την πρόσληψη δασκάλων στα σχολεία, για να μην ξεκινά η σχολική χρονιά με χιλιάδες κενά; Για την αύξηση της χρηματοδότησης για την Έρευνα; Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας; Για την κατάργηση του αυτοφώρου για τις μικρές οφειλές στο δημόσιο; Για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις; Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών;»

«Επιζητούν πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη ΝΔ, «ακροδεξιά, κυνική και αδίστακτη», που όπως είπε «με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία». Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την εθνική τραγωδία στο Μάτι, «σε αγαστή συνεργασία με φιλικά ΜΜΕ, επιχείρησαν να βγάλουν πολιτικά οφέλη πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στη καταστροφή».

«Το κόμμα των αυθαιρέτων, των μπαζωμένων ρεμάτων, των κομματαρχών που μετέτρεψαν περιοχές της Αττικής σε μνημεία άναρχης δόμησης με διαρκή κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, εμφανίστηκε να κουνάει το δάχτυλο και να επιζητά πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία. Για την οποία όχι μόνο αναλάβαμε, όπως οφείλαμε, την πολιτική ευθύνη. Αλλά σπεύσαμε άμεσα να ανακοινώσουμε μια ευρεία δέσμη μέτρων για τους πληγέντες. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης όσο και για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε:

«Και θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με όποιον χρειαστεί ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που τους οδηγεί είναι η βουλιμία τους για την εξουσία.  Η προσπάθεια για την παλινόρθωση τους. Σπέρνοντας μόνο μίσος, διχασμό και φόβο».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας στα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «στον τομέα της εργασίας, γυρίσαμε ίσως σχεδόν ένα αιώνα πίσω» και επεσήμανε:

«Διότι το 8ωρο δεν είναι δα κατάκτηση πρόσφατων δεκαετιών. Παραλάβαμε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%. Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων. Ενισχύσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας με σαφή στόχο να μειωθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Πετύχαμε τη μείωση από το 19 στο 12% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Και έχουμε ήδη σχεδιασμό ώστε μέχρι το 2021, να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 5%».

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις εξαγγελίες του για αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, μια διάταξη που τη χαρακτήρισε «ντροπιαστική». Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή του για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική ικανότητα για να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το σχέδιο ελαφρύνσεων.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή