"Ξυπνάει" η ζήτηση για καλής ποιότητας και μικρά ακίνητα στην Αθήνα εκτιμά η Εθνική Τράπεζα

Σε 950.000 αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ

«Ξυπνάει» η ζήτηση για τα καλής ποιότητας ακίνητα, που διαθέτουν υπερσύγχρονες προδιαγραφές σχεδιασμού και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής,  σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας (ETE) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που διενεργήθηκε σε 200 εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Η έρευνα θεωρεί ότι το υφιστάμενο απόθεμα ακινήτων αποτελείται κατά το ήμισυ από υψηλής ποιότητας ιδιοκτησίες, με το έτερο ήμισυ να είναι χαμηλών ή μέτριων προδιαγραφών.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η σημαντική ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα εκτιμάται ότι θα «ξυπνήσει” την κατασκευαστική δραστηριότητα, με το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα  να δηλώνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για νέες κατασκευές. Ιδίως στον τομέα των καταστημάτων και γραφείων, τα πρώτης ποιότητας ακίνητα αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του υφιστάμενου αποθέματος.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες κατοικίες παραμένουν στα αζήτητα, με την όποια ζήτηση να προέρχεται από το εξωτερικό. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕ, τα μικρά σπίτια αντιπροσωπεύουν το 70% της -προερχόμενης κατά βάση από Έλληνες- ζήτησης, ως προς το σύνολο της αγοράς κατοικίας. Ενδεικτικά, οι μικρές κατοικίες στην Αττική «μαγνητίζουν” σχεδόν το 70% του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ για τα μεγάλα σπίτια υφίσταται ανθηρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, τόσο στην Αττική όσο και σε όλη την επικράτεια, που  καλύπτουν περίπου το 20%-25% της αγοράς, προσελκύουν χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Kατά τους μεσίτες, ενδιαφέρον υπάρχει και για τις λιγότερο ποιοτικά ιδιοκτησίες, με τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, με επικρατέστερη αυτήν της Airbnb και το καθεστώς χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, να αποτελούν μαγνήτη εισερχόμενων κεφαλαίων, ως επί το πλείστον, ξένων. Έτσι, οκτώ στους 10 επαγγελματίες θεωρούν ότι το Airbnb και η Χρυσή Βίζα αποτελούν καταλύτες για την άνοδο της αγοράς ακινήτων.