Reuters: «Μια ανάσα» από συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για απελευθέρωση 50 ομήρων και τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ προσπαθούσαν, την Τετάρτη (15/11), να διαπραγματευτούν μια συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός.

Η υπό συζήτηση συμφωνία, η οποία έχει συντονιστεί με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις, θα προβλέπει επίσης ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει ορισμένες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές και θα αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπεται στη Γάζα.

Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη απελευθέρωση σε ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς από τότε που η παλαιστινιακή οργάνωση εισέβαλε στα σύνορα της Γάζας, επιτέθηκε σε τμήματα του Ισραήλ και πήρε ομήρους στον θύλακα. Η Χαμάς έχει συμφωνήσει στις γενικές γραμμές αυτής της συμφωνίας, αλλά το Ισραήλ όχι και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες, δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Δεν είναι γνωστό πόσες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα απελευθερώσει το Ισραήλ από τις φυλακές του στο πλαίσιο της υπό συζήτηση συμφωνίας.

Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του Κατάρ έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά το γεγονός ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται πλέον στην απελευθέρωση 50 πολιτικών κρατουμένων με αντάλλαγμα μια τριήμερη εκεχειρία και ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί το πλαίσιο της συμφωνίας δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Επισημαίνεται ότι το πλούσιο κράτος του Κατάρ, το οποίο έχει φιλόδοξους στόχους στην εξωτερική πολιτική, έχει άμεση γραμμή επικοινωνίας με τη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο παρελθόν έχει συμβάλει στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο. Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την παράδοση από τη Χαμάς ενός πλήρους καταλόγου με τους εναπομείναντες ζωντανούς άμαχους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Μια απελευθέρωση όλων των ομήρων δεν συζητείται επί του παρόντος, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι προηγουμένως αρνήθηκαν να κάνουν λεπτομερή σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, επικαλούμενοι απροθυμία να υπονομεύσουν τη διπλωματία ή να τροφοδοτήσουν αναφορές που θεωρούσαν «ψυχολογικό πόλεμο» από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στην Ντόχα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Οι μάχες δεν θα σταματήσουν μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας»

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς διατηρεί πολιτικό γραφείο, έχει ηγηθεί της διαμεσολάβησης μεταξύ της μαχητικής οργάνωσης και Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση περισσότερων από 240 ομήρων. Είχαν απαχθεί από μαχητές της Χαμάς όταν εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ λέει ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και, στα τέλη του περασμένου μήνα, άρχισε εισβολή στον θύλακα, όπου περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων περίπου το 40% είναι παιδιά, ενώ περισσότεροι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο Ισραηλινός υπουργός, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (15/11): «Ακόμα και αν χρειαστεί να διακόψουμε τις μάχες για να επιστρέψουμε τους ομήρους μας, δεν θα σταματήσουν οι μάχες και ο πόλεμος μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας». Κληθείς να διευκρινίσει τι εμποδίζει τη συμφωνία για τους ομήρους, ο Μπένι Γκαντζ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Προηγουμένως, οι συνομιλίες είχαν επικεντρωθεί στην απελευθέρωση έως 15 ομήρων από τη Χαμάς και σε μια παύση των μαχών στη Γάζα έως τρεις ημέρες, όπως ανέφεραν πηγές στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή. Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι υπάρχει – μέχρι στιγμής – συμφωνία μόνο για περιορισμένη εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές της Γάζας και είπαν ότι το Ισραήλ είχε δείξει απροθυμία να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία, αλλά φάνηκε να έχει έρθει πιο κοντά σε αυτό το πλαίσιο μέχρι και την Τρίτη (14/11).

Καμία δημοσίευση για προβολή