Ρήγμα Χουλιαράκη για τις παροχές – Γιατί διαφωνεί και τι φοβάται ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ρήγμα Τσακαλώτου – Χουλιαράκη για τις παροχές. Με διαρροές του προς τον κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης γνωστοποίησε τις «χωρίς περιστροφές» διαφωνίες του για το πακέτο παροχών Τσίπρα. Και αυτό γιατί, όπως πιστεύει, υπερβαίνουν τα όρια του Προϋπολογισμού και στοχεύουν σε λάθος κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, ξένοι και Έλληνες αναλυτές επισημαίνουν ότι το βραχυπρόθεσμο όφελος που προσδοκά η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της, υποθηκεύουν την προσπάθεια για οικονομική σταθερότητα και επαναφέρουν την ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η στόχευση των παροχών είναι καθαρά ψηφοθηρική και ανησυχούν ότι η εφαρμογή τους θα θέσει σε κίνδυνο όσα επετεύχθησαν, σε δημοσιονομικό επίπεδο, με το “αίμα” των φορολογουμένων.

Καμπανάκι σήμανε και στις Βρυξέλλες, όπου αρμόδιοι κύκλοι της Κομισιόν διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για το προεκλογικό “πακέτο Τσίπρα”, απειλώντας μάλιστα με κυρώσεις στην περίπτωση εκτροπής από τους στόχους που η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα.

Ο κ. Χουλιαράκης θεωρεί ότι είναι νωρίς να τεθεί θέμα μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του cash baffer (μαξιλάρι ασφαλείας ρευστότητας) για προεκλογικές παροχές.

Ο συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές πλήττουν την ήδη ευάλωτη αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας έναντι των πιστωτών της και την αποδυναμώνουν στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Χουλιαράκης υπολογίζοντας, εκ της θέσεως του, το κόστος των «θετικών μέτρων» που ανακοίνωσαν οι Κύριοι Τσίπρας και Τσακαλώτος εξέφρασε τη διαφωνία του, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα μέτρα δεν θα έπρεπε να κινηθούν στο επίπεδο των προεκλογικών εντυπώσεων αλλά στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παραγωγής ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Ο υπουργός αναπληρωτής επέμεινε  – διαφωνώντας με τον προϊστάμενό του κ. Τσακαλώτο – ότι το cash baffer πρέπει να μείνει ανέπαφο προκειμένου:

-Να καλύψει, αν χρειαστεί το κόστος δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά

-Να υφίσταται ως εγγύηση για ενδεχόμενες απώλειες από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων των τραπεζών

-Να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπτωση που η παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας το 2020 και το 2021 επηρεάσει σοβαρά την Ελληνική οικονομία.

Αντίθετα, Τσίπρας και Τσακαλώτος αγνόησαν τις επιφυλάξεις του συνεργάτη τους για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πολιτική παροχών και έσπευσαν να ανακοινώσουν μέτρα, πιεζόμενοι από τον φόβο κατάρρευσης της κυβέρνησης στις Ευρωεκλογές. Άλλωστε οι φόβοι Χουλιαράκη αφορούν στην ουσία την … επόμενη κυβέρνηση.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]