Ρωσία: Χάλια οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν θέλουμε σύγκρουση με χώρα-μέλος της συμμαχίας

Οι σχέσεις της Μόσχας με το NATO επιδεινώνονται, αλλά η Ρωσία δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα μέλος της Συμμαχίας, ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σε συνέντευξή του.

Σε σχόλια του με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του NATO, ο Γκρούσκο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία, «όπως ήταν αναμενόμενο» και «σκοπίμως», επιδεινώνονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο, κυρίως λόγω της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

«Δεν έχουμε προθέσεις»

«Είναι το στρατιωτικό μπλοκ έτοιμο για μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία; Θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα μέλη του NATO. Όπως και να έχει, εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις προς τις χώρες μέλη της Συμμαχίας», τόνισε ο Γκρούσκο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το 2022 με δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την επέκταση του NATO πιο κοντά στη χώρα του. Ωστόσο εξαιτίας του πολέμου η Συμμαχία επεκτάθηκε, με την ένταξη δύο νέων μελών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το NATO αναφέρει ότι βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει για την επιβίωσή της μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και προσφέρει στο Κίεβο προηγμένης τεχνολογίας όπλα, πληροφορίες και εκπαίδευση. Η Ρωσία από την πλευρά της εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο το NATO εμπλέκεται ντε φάκτο στη σύγκρουση. Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι ο πλανήτης θα απέχει ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα… είπαν Σοϊγκού και Λεκορνύ

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ο επικεφαλής του εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γάλλο ομόλογό του χθες Τετάρτη, ότι δεν ενεπλάκησαν «οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες» στην πολυαίμακτη επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας τον περασμένο μήνα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Το καθεστώς του Κιέβου δεν κάνει τίποτε χωρίς την έγκριση των δυτικών επιτηρητών του. Ελπίζουμε ότι, σε αυτή την περίπτωση, δεν βρίσκονται από πίσω οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του σχετικά με τη συνδιάλεξη. Νωρίτερα, το Παρίσι ανακοίνωνε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ εξέφρασε τη διάθεση της Γαλλίας να υπάρξουν «αυξημένες» επαφές με τη Ρωσία όσον αφορά τον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας», μετά την επίθεση της 22ης Μαρτίου.

Εκείνη την ημέρα, ένοπλοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο, άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους ανθρώπων κι έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Τουλάχιστον 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 360 τραυματίστηκαν στην επίθεση, για την οποία υπήρξε ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. Το Κρεμλίνο, παρότι αναγνωρίζει πως την επίθεση διέπραξαν «ριζοσπάστες ισλαμιστές», καταγγέλλει ουκρανική εμπλοκή, με συντονισμό της Δύσης. Το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες το διαψεύδουν.

Όχι διάλογος για την Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, έθιξε επίσης πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε τον Φεβρουάριο ότι η ανάπτυξη γαλλικών ή/και άλλων ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν μπορεί να «αποκλειστεί». Ο Σεργκέι Σοϊγκού «είπε πως σε περίπτωση πραγμάτωσης» (σ.σ. των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου), θα δημιουργηθούν «προβλήματα για την ίδια τη Γαλλία», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του για τη συνδιάλεξη με τον ομόλογό του, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακές διαφορές από αυτήν της γαλλικής πλευράς.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Γάλλου Υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Παρίσι δεν εξέφρασε προθυμία για διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε στον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ ότι είναι «έτοιμος να επαναλάβει τον διάλογο για την Ουκρανία», αλλά «η Γαλλία ούτε αποδέχτηκε ούτε πρότεινε τίποτα» για αυτό το θέμα, διευκρίνισε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.

Καμία δημοσίευση για προβολή