Ρουμανία: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του στην Ευρώπη

Η στρατιωτική βάση στο Mihail Kogqlniceanu, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, θα γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Η στρατιωτική βάση στο Mihail Kogqlniceanu, στη Constanta στη νοτιοανατολική Ρουμανία, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, θα γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και θα ξεπεράσει σε μέγεθος τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας.

Η νέα βάση θα δώσει στη Ρουμανία έναν αυξημένο ρόλο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ και μια θέση μεγαλύτερης ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία κυριαρχείται στρατιωτικά από τη Ρωσία. Θα μπορεί να φιλοξενεί 10.000 στρατιώτες και πολίτες μέχρι το 2030.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν μέρος της επιμελητείας και του ανθρώπινου δυναμικού από το Ramstein στη βάση Mihail Kogalniceanu, αναφέρει το Balkan Insight.

Οι εργασίες επέκτασης θα κοστίσουν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εργασίες σε δρόμους πρόσβασης και ένα ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής χωρητικότητας έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ρουμανικές αρχές έχουν απαλλοτριώσει 2.400 εκτάρια από τις τοποθεσίες Mihail Kogalniceanu και Lumina, πληρώνοντας 5.500 ευρώ ανά εκτάριο.

«Θα κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες για μεμονωμένο προσωπικό ή οικογένειες. Θα υπάρχουν κατοικίες τύπου μπλοκ, ατομικές κατοικίες, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, φαρμακεία, ό,τι χρειάζεται», είπε ο διοικητής του Mihail Kogalniceanu, Nicolae Cretu.

Καλύπτοντας μια έκταση σχεδόν 3.000 εκταρίων, η βάση θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τη στιγμή που η βάση στο Ramstein στη Γερμανία καλύπτει περίπου 2.000 εκτάρια.

Ο τρέχων διάδρομος του αεροδρομίου θα διπλασιαστεί και θα φιλοξενεί αποθήκες καυσίμων και πολλά υπόστεγα για διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών και drones. Τα σχέδια του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός ακόμη διαδρόμου για αεροσκάφη.

Εκτός από τις νέες στρατιωτικές υποδομές, η βάση Kogalniceanu θα περιλαμβάνει σχολεία, νηπιαγωγεία, καταστήματα και ένα νοσοκομείο.

Ο στρατηγός Virgil Balaceanu, Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών και πρώην εκπρόσωπος της Ρουμανίας στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Radio Romania ότι η Ουκρανία και ο πόλεμος εκεί δεν απέχουν πολύ από τη Ρουμανία.

Με τον πόλεμο στα σύνορά της, είπε ότι η Ρουμανία πρέπει να εξετάσει τα χειρότερα σενάρια και η ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής θέσης της χώρας είναι απαραίτητη.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία έχει επενδύσει μαζικά στην άμυνα. Για το 2024, ο στρατός θα έχει προϋπολογισμό άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, 45 τοις εκατό υψηλότερος από το 2023. Τα χρήματα προορίζονται κυρίως για την αγορά σύγχρονου όπλου.

«Η Ρουμανία έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι παράγοντας ασφαλείας για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» δήλωσε στο Euractiv, o συνταγματάρχης Corneliu Pavel, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ρουμανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην κατάσταση μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένου του ποσού που δαπανήθηκε το 2023, σε διάστημα πέντε ετών που περιλαμβάνει το 2027, η Ρουμανία θα επενδύσει σχεδόν 320 δισεκατομμύρια lei στον στρατό ή περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ρωσία: Απειλή για το Βουκουρέστι

Πάντως, η ανακοίνωση για την δημιουργία της βάσης, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ρωσικές αντιδράσεις, με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής γερουσίας να δηλώνει, ότι «το σχέδιο αυτό συνιστά απειλή για το Βουκουρέστι»

Σύμφωνα με τον κ. Κλίμοφ, όσο μεγαλύτερη είναι η «αντιρωσική» στρατιωτική βάση και όσο πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, «τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει ένας από τους πρώτους στόχους για επιθέσεις αντιποίνων».

Καμία δημοσίευση για προβολή