Σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον – Tα σχέδια του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, άρα και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε η Ντέιμ Σέριλ Γκίλαν μαζί με τον Τσαρλς Γουόκερ, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη των Τόρις και την επιτροπή που διοργάνωσε την εκλογική διαδικασία.

Συνολικά από τα 159.320 μέλη του κόμματος η προσέλευση κινήθηκε στο 87,4%. Ο Τζ. Χαντ έλαβε 46.656 ψήφους, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον 92.153 ψήφους.

Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος που τον θέτει επικεφαλής στο κόμμα των Τόρις, αλλά και πρωθυπουργό της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία.

Πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ξεκίνησε μπαράζ αποχωρήσεων. Μετά την παραίτηση του υφυπουργού εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν 12 ακόμη μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει προτίθενται να αποχωρήσουν τις επόμενες ώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit, υπογράμμισε ότι θα παραιτηθεί πριν ακόμη του ζητήσουν, καθώς τα καθήκοντά του ολοκληρώνονται με το τέλος της κυβέρνησης Μέι.

Ο νικητής θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα αναλάβει επίσης το καθήκον να επιτύχει εκεί που απέτυχε η Μέι: να φέρει σε πέρας το Brexit, σε μια χώρα που παραμένει βαθειά διχασμένη όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι τα πιθανά σχέδια του Μπόρις για το Brexit

[more]

Σχέδιο πρώτο: να επιτύχει μία νέα συμφωνία αποχώρησης που θα αντικαταστήσει το κείμενο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτή η εκδοχή είναι απίθανη, δεδομένων των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου, της αντικατάστασης των ηγετικών επιτελείων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αλλαγής της ηγεσίας στην Βρετανία.

Το χρονικό διάστημα που θα έμενε για διαπραγμάτευση θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση λίγων εβδομάδων, την στιγμή που η συμφωνία αποχώρησης υπήρξε αντικείμενο 17μηνων εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε ένα κείμενο-ποταμό 585 σελίδων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση άλλωστε επαναλαμβάνει με επιμονή ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στην συμφωνία διαζυγίου, αλλά μόνο στην πολιτική διακήρυξη περί των μελλοντικών σχέσεων που την συνοδεύει.

Σχέδιο δεύτερα: Η επικύρωση από το κοινοβούλιο των «καλύτερων τμημάτων» της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Αυτό θα περιελάμβανε τα λιγότερα επίμαχα τμήματα, όπως είναι αυτό που ρυθμίζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, θέματα ασφαλείας και διπλωματικής συνεργασίας.

Εκτός της διευθέτησης αυτής θα βρισκόταν το backstop, η ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή την επιστροφής ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον «επενδύει» σε μία στρατηγική «δημιουργικής ασάφειας» κυρίως ως προς τον λογαριασμό του Brexit ύψους 39 δισεκατομμυρίων λιρών που το Λονδίνο πρέπει να πληρώσει στο πλαίσιο του διαζυγίου.

Αυτό το ποσόν μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο πίεσης ώστε να επιτύχει μία συμφωνία διατήρησης του status quo, δηλαδή των ισχυόντων εμπορικών κανόνων μέχρι την υπογραφή νέας συμφωνίας.

Για να αποφύγει κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου επιστροφή των συνόρων στην Ιρλανδία, ο Τζόνσον καταφεύγει σε ορισμένες λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα ή σε εξαιρέσεις.

Είναι δε βέβαιος ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν μέχρι τις επόμενες (προγραμματισμένες) βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο 2022.

Σχέδιο τρίτο: Να εξασφαλίσει την ευνοϊκή και επιεική στάση των ευρωπαίων ηγετών.

Όμως, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις, γεγονός που θα δημιουργούσε προηγούμενο στα μάτια των ευρωσκεπτικιστών της Ευρώπης.

Εδώ βρίσκεται το νόημα του εκβιασμού για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με το οποίο απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι, θα είχε ωστόσο πολύ βαρύτερες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία διαθέτει μία πολύ μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη οικονομία.

Η λύση αυτή κινδυνεύει να απειλήσει την ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία, πέραν του γεγονότος ότι θα αποτελέσει ηχηρή διπλωματική ήττα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή