«Σαρωτικός» Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν: Πυρά για τους S-400, τα F-35, αιχμές για το ρόλο του Καλίν και του Ακάρ

ένταση στην Τουρκία: «Σαρωτικός» Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν

Σε μια από τις πλέον οξείες και σκληρές επιθέσεις κατά του προέδρου της Τουρκίας επιδόθηκε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για το ποιος καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Μιλώντας στο Haber Türk, o Κιλιτσντάρογλου «πυροβόλησε» πλειστάκις τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας τεράστιες αιχμές σχετικά με μείζονες αποφάσεις της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος διερωτήθηκε γιατί η τουρκική κυβέρνηση αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400: «Θα μας επιτεθούν η Ελλάδα, το Ιράκ ή η Συρία; Το πήραμε ως αντάλλαγμα για το (σ.σ. ρωσικό) αεροπλάνο που καταρρίψαμε», ισχυρίστηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Πυρ» εφ’ όλης της ύλης

Παράλληλα, ο Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε ότι «το σύστημα αεράμυνας μας είναι πολύ αδύναμο αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Το πιό αδύναμο σύστημα αεράμυνας σε αυτή την περιοχή είναι αυτή τη στιγμή το Τουρκικό. Δεν δίνουν αρκετά ανταλλακτικά για τα F-16. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Θα κάνουμε αλλαγή εξωτερικής πολιτικής 180 μοιρών. Αυτό είναι εις βάρος της Τουρκίας», αναφερόμενος στις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των S-400, κάτι που στο παρελθόν έχει επισημάνει και το economico.gr.

Φυσικά, από τα πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γλύτωσε και η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λέγοντας ότι πλέον όλοι στην περιοχή έχουν τα μαχητικά 5ης γενιάς πλην της Τουρκίας και συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να σταθεί περήφανη, όρθια, όχι έτσι. Είμαι υπεύθυνος για την προστασία της σημαίας μου και της φήμης της Τουρκίας. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν λέω να πάτε να κάνετε πόλεμο. Η εξωτερική πολιτική είναι μια σκακιστική αρένα. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με αξία στην εξωτερική πολιτική».

«Ιδιωτικοποίησαν τις εξωτερικές υποθέσεις»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κιλιτσντάρογλου «σάρωσε» ολόκληρη την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, λέγοντας ότι «κατέστρεψαν την εξωτερική πολιτική. Πάντα βλέπαμε την εξωτερική πολιτική ως εθνική πολιτική. Ιδιωτικοποίησαν τις εξωτερικές υποθέσεις. Τώρα ο Ιμπραχίμ Καλίν εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι εκτός υπουργείου Εξωτερικών. Η εξουσία ανήκει στον Ερντογάν. Έβαλαν την Τουρκία στο βάλτο της Μέσης Ανατολής. Θα δώσουμε άμεσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στις πρεσβείες στη Συρία και την Αίγυπτο. Θα πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε ειρήνη. Θα πούμε ότι δεν θέλουμε σύγκρουση με τη Συρία.

Η Τουρκία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή. Θα είμαστε μαζί. Θα αποτρέψουμε την αιματοχυσία εκεί. Το πρόβλημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Τατάρους της Κριμαίας. Θα φτιάξουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, φυσικά θα υπερασπιστούμε το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης. Το ίδιο και για τη Λιβύη», ενώ άφησε αιχμές και για ανάμειξη του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην εξωτερική πολιτική και πλήρη παραμέρισμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Απασφάλισε» για το Κατάρ

Ο Κιλιτσντάρογλου «απασφάλισε» για την προσέγγιση της Τουρκίας με το Κατάρ, το οποίο συμμετέχει στις έρευνες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε πολύ υψηλούς τόνους είπε: «Προσκάλεσες το Κατάρ. Τους φιλοξένησες μετά βαΐων και κλάδων. Αυτούς που πήγαν και συνεργάστηκαν με τους Έλληνες στην ανατολική Μεσόγειο. Ακούστηκε άχνα από αυτόν τον κύριο (σ.σ. Ερντογάν); Ούτε μια κουβέντα δεν μπορούσε να πει. Γιατί δεν μιλάς; Έχουμε κι εμείς στρατιώτες εκεί. Έμεινε μόνος του στην ανατολική Μεσόγειο. Ήρθαν και έψαξαν για πετρέλαιο στην αποκλειστική μας οικονομική ζώνη. Εδώ, κύριε, γιατί δεν έβγαλες άχνα; Πού ήταν ο ήρωας;».

Η ολομέτωπη επίθεση του Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν ερμηνεύεται πολλαπλά: από τη μία, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιδιώκει να βελτιώσει το προφίλ του, καθώς φαίνεται ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, θεωρείται ως πιο δημοφιλής από αυτόν ως πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023. Και από την άλλη, στόχευε στο να αναδείξει τις μεγάλες αδυναμίες που η πολιτική Ερντογάν έχει και που έχει οδηγήσει την Τουρκία στο περιθώριο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Καμία δημοσίευση για προβολή