Saxo Bank: Οι 8 «εξωφρενικές προβλέψεις» για το 2024. Τα ομόλογα στις ΗΠΑ και ο φόρος περιουσίας στην ΕΕ

Saxo Bank: Οι 8 «εξωφρενικές προβλέψεις» για το 2024

 

Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» για το 2024 της Saxo Bank εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος περιηγείται στο απόλυτο τέλος του «παλαιού κανονικού» και πώς οι νέες τεχνολογίες λύνουν παλιά προβλήματα, ενώ δημιουργούν νέα, ίσως πιο επικίνδυνα διλήμματα.

Όπως αναφέρει, ο δρόμος που έχει διανύσει ο κόσμος μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, με σταθερή γεωπολιτική, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, διαταράχθηκε κατά τα χρόνια της πανδημίας, με τους πολιτικούς και τους επενδυτές να προσπαθούν να επαναφέρουν τον κόσμο στην «παλιά κανονικότητα». Το 2024, γίνεται σαφές ότι ο ομαλός δρόμος είναι στο τέλος του, στέλνοντας τον κόσμο σε ένα επικίνδυνα αβέβαιο μέλλον, αναφέρει η Saxo Bank.

Ένας φόρος περιουσίας στην ΕΕ, το «τέλος του καπιταλισμού» στις ΗΠΑ και μια μεγάλη κρίση στον τομέα της υγείας που συνδέεται με τα φαρμακευτικά σκευάσματα για την παχυσαρκία είναι μερικές μόνο από τις «εξωφρενικές προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2024:

1. Οι Σαουδάραβες αγοράζουν το… Champions League

Η Σαουδική Αραβία, με “όπλο” την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου στα 150 δολάρια, προσπαθούν να κυριαρχήσουν στη διεθνή σκηνή και ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman καταφέρνει να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού αγόρασε το franchise του UEFA Champion League.

Αντίκτυπος στην αγορά: Η τιμή της μετοχής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διπλασιάζεται και το Brent φτάνει στα 150 δολάρια το βαρέλι.

2. Νέα κρίση υγείας

Καθώς ο κόσμος αγκαλιάζει τα θαυματουργά φάρμακα για την παχυσαρκία GLP-1, οι άνθρωποι σταματούν να ενδιαφέρονται για τη δίαιτα και την άσκηση, πιστεύοντας ότι το φάρμακο θα λύσει όλα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Αντίκτυπος στην αγορά: Η βιομηχανία μεταποιημένων τροφίμων σημειώνει σημαντική άνοδο της ζήτησης, οι τιμές των μετοχών της McDonalds και της Coca-Cola ξεπερνούν σε απόδοση τις ευρύτερες αγορές κατά 60% η καθεμία.

3. Το τέλος του καπιταλισμού στις ΗΠΑ

Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που τον περασμένο αιώνα ξεπεράστηκε μόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει τη ζήτηση για ομόλογα των ΗΠΑ. Υπό την έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, το Κογκρέσο κάνει τα έσοδα από κρατικά ομόλογα αφορολόγητα.

Αυτή η δραματική κίνηση σηματοδοτεί το τέλος του καπιταλισμού, καθώς τα χρήματα εναλλάσσονται από τις ιδιωτικές εταιρείες στο δημόσιο και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο γίνεται πιο ακριβή. Αυτό που ακολουθεί είναι μια μακρά περίοδος κρατικοποιήσεων και κυβερνητικής παρέμβασης σε κρίσιμους τομείς που αγωνίζονται να προσελκύσουν κεφάλαια.

Αντίκτυπος στην αγορά: Τα ομόλογα των ΗΠΑ κάνουν ράλι σε όλα τα χρονικά όρια και η καμπύλη αποδόσεων ισοπεδώνεται καθώς οι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις. Το χρηματιστήριο πέφτει, αλλά μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών, πλούσιες σε μετρητά, επωφελείται από μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.

4.Το Generative Deepfake AI πυροδοτεί μια κρίση εθνικής ασφάλειας

Αφού μια εγκληματική ομάδα αναπτύξει το πιο παραπλανητικό deepfake που έχει δει ποτέ ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης, η γενετική ΑΙ γίνεται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η τολμηρή κίνηση και η επιτυχία πυροδοτούν τη μεγαλύτερη κρίση εθνικής ασφάλειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή εκτεταμένων ρυθμίσεων για την τεχνητή νοημοσύνη. Με τη δημόσια δυσπιστία να εκτοξεύεται στα ύψη, οι κυβερνήσεις υιοθετούν νέους σκληρούς νόμους.

Αντίκτυπος στην αγορά: Οι παραδοσιακές εταιρείες μέσων ενημέρωσης που έχουν εγκριθεί από τις κυβερνήσεις τους για τη διάδοση δημόσιων ειδήσεων αυξάνονται σε αξία, με τις μετοχές της The New York Times Company να διπλασιάζονται. Οι μετοχές της Adobe βυθίζονται καθώς η κυβέρνηση τιμωρεί την εταιρεία, εξαιτίας του ότι το καταστροφικό deepfake έγινε χρησιμοποιώντας το λογισμικό της.

5. Οι ελλειμματικές χώρες σχηματίζουν τη «Λέσχη της Ρώμης»

Για να διορθώσουν την απόκλιση στο παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ενώνονται για να διαπραγματευτούν νέους όρους παγκόσμιου εμπορίου. Για τις πλεονασματικές χώρες, η επαναφορά του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου είναι μια επώδυνη προσαρμογή.

Το 2024, υπό μια ισχυρή παγκόσμια ύφεση και περιορισμένα εργαλεία μείωσης των επιτοκίων λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, οι χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα συγκεντρώνονται στη Ρώμη (κατά τη Λέσχη του Παρισιού το 1956) για να θέσουν καλύτερους όρους για τη διαρθρωτική μείωση της ικανότητας αυτών των πλεονασματικών χωρών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα πλεονάσματά τους. Το επιχείρημα λέει ότι η επαναφορά των ελλειμμάτων μέσω σταδιακών δεσμευμένων ανατιμήσεων των πλεονασματικών χωρών θα επέτρεπε μια παγκόσμια επαναφορά, δημιουργώντας ένα πιο ισότιμο και σταθερό οικονομικό μοντέλο.

Οι έξι ιδρυτικές χώρες του «Rome Club» είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γαλλία. Η προσαρμογή της απόκλισης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των βασικών χωρών θα είναι μια επώδυνη προσαρμογή για τις χώρες με το υψηλότερο πλεόνασμα, όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Σιγκαπούρη.

Αντίκτυπος στην αγορά: Το γεγονός ότι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι εκτός ελέγχου μειώνει την πίστη στο σύστημα χρημάτων fiat, δημιουργώντας μεγάλα κέρδη για τον χρυσό, το ασήμι και τα κρυπτονομίσματα.

6. Ο Robert F. Kennedy Jr κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Καθώς η δυσαρέσκεια με τον Biden και τον Trump ανεβαίνει, ο Robert F. Kennedy Jr βλέπει την υποστήριξή του να αυξάνεται στις δημοσκοπήσεις. Στις 5 Νοεμβρίου, ο Kennedy κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Αντίκτυπος στην αγορά: Το μήνυμα του Kennedy υπέρ της ειρήνης και η υπόσχεση του να τερματίσει τις καταχρήσεις του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και να διαλύσει την πλεονάζουσα εταιρική ισχύ βλάπτει τις εταιρείες άμυνας, φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης και τα μονοπώλια του Διαδικτύου και της πληροφορικής. Ένας ευρύτερος πόλεμος κατά των μονοπωλιακών εταιρειών θα ακολουθήσει.

7. Ο «τυχερός 7%» ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ιαπωνίας

Ενισχύοντας τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ιαπωνίας το 2024, ο πρωθυπουργός Kishida φέρνει μια σειρά από λαϊκιστικές πολιτικές για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ φτάνει στο 7%, η BoJ αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης.

Η Ιαπωνία ήταν μια οικονομική δύναμη για πολλά χρόνια πριν σκάσει η φούσκα το 1991 και ξεκινήσει μια μακρά περίοδος στασιμότητας. Τα εταιρικά κέρδη και οι μισθοί μειώθηκαν και μια γερασμένη κοινωνία ενέτεινε τις ελλείψεις προσφοράς εργασίας και την επιβράδυνση της κατανάλωσης. Βρίσκεται όμως νέος πάτος καθώς τελειώνει ο αποπληθωρισμός και ανεβαίνουν οι μισθοί και το ιδιωτικό κεφάλαιο, φέρνοντας κέρδη παραγωγικότητας και γρήγορο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Αντίκτυπος στην αγορά: Το γεν ενισχύεται καθώς οι Ιάπωνες επενδυτές επαναπατρίζουν χρήματα σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία

8. Η ΕΕ εισάγει τον φόρο περιουσίας

Καθώς οι άνθρωποι ξυπνούν για το πόσο λίγους φόρους πληρώνουν πραγματικά οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης, η Επιτροπή της ΕΕ εφαρμόζει φόρο περιουσίας 2%. Ο φόρος προκαλεί κραδασμούς στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

Είναι μεγάλη ειρωνεία το γεγονός ότι η ΕΕ, που έχει το μεγαλύτερο σύστημα πρόνοιας στον κόσμο, έχει δημιουργήσει δισεκατομμυριούχους που πληρώνουν το χαμηλότερο ποσό προσωπικού φόρου σε ποσοστό πλούτου σε σύγκριση με δισεκατομμυριούχους από τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία, σύμφωνα με την Global Tax Evasion Report 2024.

Καθώς η κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη βρίσκεται συνεχώς στο χείλος της έκρηξης και καθώς το κόστος που συνδέεται με τον πράσινο μετασχηματισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον γενικό πληθωρισμό αυξάνεται, η Επιτροπή της ΕΕ δεσμεύεται στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) του Ιουλίου 2023 και εφαρμόζει έναν νόμο που φορολογεί ετησίως το 2% του πλούτου των δισεκατομμυριούχων στην ΕΕ.

Ο φόρος συγκεντρώνει 42 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα, τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις δημόσιες υποδομές. Η μοντέρνα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών της ΕΕ όμως προκαλεί σοκ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελείας.

Αντίκτυπος στην αγορά: Οι μετοχές της LVMH βυθίζονται 40% και άλλες μετοχές του τομέα, όπως η Porsche και η Ferrari, βλέπουν την τιμή της μετοχής τους να υποφέρει.

***

Για την ιστορίαΗ Saxo Bank έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες ετήσιες προβλέψεις που φάνταζαν «εξωφρενικές» την τελευταία δεκαετία. Ορισμένες έχουν επαληθευτεί, άλλες τείνουν να επαληθευτούν και άλλες δεν επαληθεύτηκαν ποτέ…

Μερικά από τα σουξέ της: Το 2015, προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Γερμανία θα έμπαινε σε ύφεση το 2019, την οποία η χώρα απέφυγε παρά τρίχα, και πόνταρε ότι το bitcoin θα σημειώσει ένα απίστευτο ράλι το 2017.

Καμία δημοσίευση για προβολή