Σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις συγκοινωνίες Οι διοικήσεις των φορέων προχωρούν σε σχεδιασμό διαχείρισης πιθανής αύξησης απουσιών των εργαζομένων λόγω νόσησης από κοροναϊό

24ωρη απεργία

Κινητικότητα επικρατεί στους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας, οι διοικήσεις των οποίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών, προχωρούν σε εκτενή σχεδιασμό διαχείρισης πιθανής αύξησης απουσιών των εργαζομένων λόγω νόσησης από κοροναϊό.

Τα έως τώρα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά ως προς τα ποσοστά νόσησης εντός των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), ωστόσο η κατάσταση είναι δυναμική και η πορεία αύξησης των κρουσμάτων στο σύνολο της κοινωνίας ταχύτατη.

Τα σχέδια διαχείρισης στις  ΟΣΥ

Στις ΟΣΥ έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια διαχείρισης με βάση διαφορετικά σενάρια, από το ηπιότερο έως και το πιο ακραίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία, το διάστημα μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 65 κρούσματα μεταξύ περίπου 5.000 εργαζομένων.

Εξ αυτών, τα 41 κρούσματα αφορούν οδηγούς και τα υπόλοιπα 24 άλλες ειδικότητες (τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά.).

Ο έως τώρα σχεδιασμός της εταιρείας κάνει λόγο για απρόσκοπτη κυκλοφορία των λεωφορείων και τρόλεϊ, η οποία ενδέχεται να επηρεαστεί σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 500 μεταξύ των οδηγών.

Το πιο ακραίο σενάριο 

«Στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας», διαβεβαιώνει ( Καθημερινή ) ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΟΣΥ Βασ. Ξυπολυτάς, ο οποίος εξηγεί ότι «η ΟΣΥ Α.Ε. έχει συντάξει μια σειρά από σενάρια λειτουργίας της, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

Το πιο ακραίο σενάριο μάλιστα που εξετάζουν τα στελέχη των ΟΣΥ συνυπολογίζει τα συνολικά ποσοστά νόσησης της κοινωνίας, τα οποία, εάν αυξηθούν δραματικά, θα επηρεάσουν και τη ζήτηση για μετακινήσεις.

Στην περίπτωση αυξημένων απουσιών εργαζομένων στα λεωφορεία και τρόλεϊ, αυτές θα ακολουθούν τα συνολικά κρούσματα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε περιορισμένες μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.

Η εικόνα στις  ΣΤΑΣΥ

Εξίσου καλή εμφανίζεται και η εικόνα στις ΣΤΑΣΥ, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων ανήλθαν χθες σε 35, έναντι περίπου 7 που αποτελούσαν τον μέσο όρο πριν από την έλευση της νέας, έντονα μεταδοτικής μετάλλαξης.

Σε αυτά τα κρούσματα προστίθενται και άλλα 30 άτομα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και παραμένουν εκτός καθηκόντων τους βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί 2.500 άτομα.

Στις ΣΤΑΣΥ η ανησυχία επικεντρώνεται κυρίως στην ειδικότητα των σταθμαρχών καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, το μέσο δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς σταθμάρχες, ενώ πρόκειται και για εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στον τομέα του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό, καθώς αποτελεί νευραλγικό τμήμα λειτουργίας του μετρό.

Σε περίπτωση γενικευμένων απουσιών στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, διαταράσσεται η συνολική λειτουργία του μέσου.

Στο ακραίο ενδεχόμενο αυξημένων κρουσμάτων μεταξύ των οδηγών, το μέσο θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε περιορισμό του συγκοινωνιακού έργου μέσω περικοπών στα δρομολόγια.

Το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στις ΣΤΑΣΥ ξεπερνά το 75%, όμως οι παρούσες συνθήκες δεν διασφαλίζουν τη μη νόσηση των εμβολιασμένων.

Καμία δημοσίευση για προβολή