Σχέδιο τορπιλισμού των διερευνητικών στο Αιγαίο: Γιατί ο Ερντογάν στήνει πολεμικό σκηνικό

Η πίεση της Ευρώπης στην Αγκυρα και το ορόσημο του Μαρτίου

Ερντογάν διερευνητικές

H επιχείρηση τορπιλισμού των διερευνητικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να θερμαίνει μεθοδικά το σκηνικό στο Αιγαίο σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο βήμα ήταν η έξοδος του  (αρχαίου) ωκεανογραφικού Τσεσμέ για «έρευνες» ανοιχτά της Λήμνου. Το δεύτερο ήταν η ανακοίνωση της mega-άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή 87 πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, 27 αεροσκαφών και 20ελικοπτέρων.

Και το τρίτο ήρθε χθες με τις καταγγελίες του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ για δήθεν παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά F-16 – καταγγελίες οι οποίες διαψεύστηκαν και αποδομήθηκαν πλήρως από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Η παγίδα που στήνει η Αγκυρα

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα βλέπουν πίσω από το σκηνικό νέας έντασης που στήνει η Αγκυρα καθαρή προσπάθεια αφενός να παρασυρθεί η Ελλάδα σε παγίδα και σε ανταγωνισμό προκλήσεων και αφετέρου, και κυρίως, να χρεωθεί στην χώρα μας προκλητική στάση και να της αποδοθεί η ευθύνη ναυαγίου των διερευνητικών.

Την τακτική αυτή, άλλωστε, ήρθε να επιβεβαιώσει χθες το βράδυ ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με διακοπή της διαδικασίας των διερευνητικών.

Τσελίκ: Η διπλωματική διαδικασία θα αποσταθεροποιηθεί

Ανακυκλώνοντας την προπαγάνδα περί δήθεν παρενόχλησης του «Τσεσμέ», ο Ομέρ Τσελίκ διαμήνυσε πως αν οι «ελληνικές προκλήσεις συνεχιστούν, τότε η διπλωματική διαδικασία θα αποσταθεροποιηθεί», δείχνοντας ευθέως διακοπή των διερευνητικών.

Ο τούρκος εκπρόσωπος ζήτησε από «Μητσοτάκη και Δένδια να χρησιμοποιούν πιο καθαρή γλώσσα» και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί ούτε στη «χερσαία ούτε στη γαλάζια πατρίδα».

“Δυστυχώς», δήλωσε, «κάθε φορά που υπάρχει μία θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, μία τέτοια κατάσταση ξεπροβάλει”.

Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει του διπλωματικούς διαύλους και να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τέτοιες ενέργειες, “που δεν κάνουν καλό στη θετική ατμόσφαιρα των διερευνητικών”.

“Το θέμα είναι να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει ανάγκη για περιττή ένταση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης λύσης. Έχουμε την ευκαιρία να φτάσουμε στη φόρμουλα win-win”, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Το ορόσημο του Μαρτίου

Το πρόβλημα για την Αγκυρα, όπως σημειώνουν όμως οι ίδιες διπλωματικές πηγές, είναι πως αυτή η «φόρμουλα win-win», όπως τουλάχιστον την εννοεί η Τουρκία, δεν διαφαίνεται. Η εφ όλης της ύλης ατζέντα Ερντογάν δεν περνάει, παρά την γερμανική στήριξη, στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί ήδη την διέξοδο και την έξοδο από τις συνομιλίες χωρίς όμως να αποδοθεί η ευθύνη στην Τουρκία.

Εδώ, μια καταλυτική κίνηση που έχει κάνει η ελληνική πλευρά είναι η πρότασή της, και μάλιστα με συγκεκριμένες ημερομηνίες, για διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών είτε στα τέλη Φεβρουαρίου, είτε στις αρχές Μαρτίου.

Απάντηση από την Αγκυρα δεν έχει ακόμη δοθεί, κι αυτό οφείλεται στο ότι ο Ερντογάν προτιμούσε να καθυστερήσει τον επόμενο γύρο των διερευνητικών για μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο επαναφοράς του θέματος των κυρώσεων στο τραπέζι των ηγετών της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν προτίθεται να δώσει τέτοια ευκαιρία στην Αγκυρα, επιμένει στο χρονοδιάγραμμα των αρχών Μαρτίου και αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που εξηγούν την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά Ερντογάν.

Το ευρωπαϊκό προειδοποιητικό μήνυμα  προς την Τουρκία

Επιπλέον, και ισχυρός, λόγος κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας είναι και η πίεση που, παρά τα γερμανικά αναχώματα, ασκείται πλέον από την Ευρώπη στην Αγκυρα και για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο έστειλε μήνυμα-προειδοποίηση προς την Αγκυρα εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία της Ε.Ε.για το μπαράζ συλλήψεων μελών και στελεχών του κόμματος HDP στο οποίο συμμετέχουν  οι Κούρδοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη, και προκλητικά ειρωνική απάντηση του Ιμπραίμ Καλιν, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και στενού συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter απευθύνθηκε στον Πίτερ Στάνο γράφοντας: «Για πρώτη φορά, θα μπορούσατε ίσως να ανησυχείτε για το PKK, μια τρομοκρατική οργάνωση στον κατάλογο της ΕΕ, η οποία εκτέλεσε βάναυσα 13 άτομα στη Γκάρα του Ιράκ. Ή αυτό θα σας έβαζε σε μπελάδες με το λόμπι του PKK;»

Καμία δημοσίευση για προβολή