Scope Ratings: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025

Η Scope Ratings, ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τη Δύση που αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές και σε επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023 δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο οίκος σε νέα του ανάλυση υπογράμμίζει ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, καθώς η ανάπτυξη η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από τη μείωση της ανεργίας, και προβλέπει ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο μέσο όρο από το 2008. Ταυτόχρονα τονίζει ότι «η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει πίσω της την κρίση των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας επιτρέπει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ».

Στιβαρή ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Scope Ratings, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσεται με ρυθμό που θα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης, δημιουργώντας -εκτός από επιπλέον πλούτο για τη χώρα- και ισχυρή αίσθηση ασφάλειας για τους επενδυτές, αλλά και νέες αναπτυξιακές προοπτικές. «Η βασική εκτίμηση μας είναι για ένα ακόμη έτος η οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο 2,2% το επόμενο έτος και στο 2,3% για το 2025, μετά από μια εκτίμηση για 2,1% φέτος, ξεπερνώντας την ΕΕ η οποία θα έχει ανάπτυξη 1,1% το επόμενο έτος και 0,7% φέτος», υπογραμμίζει ο οίκος.

«Οι επενδύσεις θα πρέπει επίσης να γυρίσουν σελίδα, βοηθούμενες από την ΕΚΤ, τα επιτόκια καταθέσεων που έφτασαν πρόσφατα στο ανώτατο επίπεδο του 4%, ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν στις κορυφές τους για ένα μεγάλο μέρος του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, στηριζόμενη στην ανάκαμψη από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, παράλληλα με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών», τονίζεται.

Οι κίνδυνοι

Ο οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη. Αυτό επίσης διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στο πλαίσιο της ΕΚΤ και στα προγράμματα της ΕΚΤ, σημείωνοντας, πάντως, ότι «υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, όπως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό».

«Η πολιτική αποτελεί κίνδυνο επίσης, καθώς οι όροι δανεισμού χαλαρώνουν για την Ελλάδα και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές ολοκληρώνονται, με την ανησυχία να είναι μια πιθανή σταδιακή διολίσθηση προς την κατεύθυνση της αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών της κρίσης. Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία, δεδομένων των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία», συμπεραίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή