Σε 16 διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες κτυπά ο κοροναϊός – 1068 τα κρούσματα του Ιουλίου, 185 τις δυό μέρες του Αυγούστου

Με 185 νέα κρούσματα κορονοϊού έκανε ποδαρικό ο Αύγουστος, συνεχίζοντας την αυξητική τάση που χε παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ότι νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 16 διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες -αριθμός ρεκόρ-, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η κατάσταση εξακολουθεί να θεωρείται διαχειρίσιμη, όμως αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός επέκτασης σε μία εβδομάδα μπορεί να υπάρξει σημαντική επιδείνωση.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής, ο Εθνικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 75, εκ των οποίων μόνο τα 9 ήταν εισαγόμενα (4 στις πύλες εισόδου και 5 που επιβεβαιώθηκαν μετά). Επίσης άλλα 110 νέα κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί την 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι στα 1068 καταμετρήθηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία επιβεβαιώθηκαν τον Ιούλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων το 60% αφορά σε εγχώριες μολύνσεις. Η μεταδοτικότητα του ιού τις τελευταίες μέρες δείχνει να αυξάνεται, γεγονός που αν και δεν τρομάζει, ανησυχεί για την εξέλιξη της επιδημίας.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό για το Ιούλιο, με βάση τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε ότι από την 1η Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν 1096 νέα κρούσματα. Τα 28 από αυτά διαπιστώθηκε ότι ήταν διπλοεγγραφές στα σχετικά αρχεία. Στην Αττική επιβεβαιώθηκε το 20% των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα ο μήνας έκλεισε με μία σημαντική διασπορά σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

Καθοριστική η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Σύμφωνα με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου είναι καθοριστική για την πορεία της επιδημίας, καθώς αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο ο ρυθμός αύξησης θα διατηρηθεί και κατά πόσο θα αυξηθούν οι νέες εστίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός, ότι εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι νοσηλείες. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων μόνο 12 σε κλίνες εντατικής θεραπείες. Το γεγονός λοιπόν ότι από την εμφάνιση των 1068 κρουσμάτων δεν προέκυψε καμία επιβάρυνση του συστήματος υγείας, λαμβάνεται ως εχέγγυο ότι η χώρα κινείται σωστά.

Προκειμένου βέβαια να αποφύγουμε τα χειρότερα, λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, κυρίως στη λογική να γίνει συνείδηση σε όλους ότι το φετινό καλοκαίρι δεν επιτρέπεται χαλάρωση και ότι ο ιός είναι εδώ. Είναι απόλυτα αναγκαίο η επιδημία να είναι περιορισμένη όταν τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο.

Σημαντικό ρόλο παίζει η μετακίνηση του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και ιδιαίτερα η χαλαρότητα που έχουμε αυτή την περίοδο.

Περισσότερα τεστ δίνουν περισσότερα κρούσματα

Σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής Υγείας κ. Ηλία Μόσιαλου, ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστεί αύξηση νέων κρουσμάτων και σημαντική διασπορά, λόγω της χαλαρότητας που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ.

Τα καλά νέα σημειώνει είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. «Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες. Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι όπως συνηθίζουν διάφοροι)», αναφέρει ο καθηγητής

«Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία). Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών», συμπληρώνει κ. Μόσιαλος.

ΠΗΓΗ: Healthmag (Γιώργος Σακκάς)

Καμία δημοσίευση για προβολή